Aktywne Wpisy
Silvan01 +489
ciesIak +7
K---a mam 33 lata i nie mam nawet #prawojazdy
Chodziłem na kurs jak miałem 27 i oczywiście z------m, myślicie że warto wrócić? Bo źle się z tym czuje że nie mam.
#pytanie #wychodzimyzprzegrywu #przegrywpo30tce #kiciochpyta
Chodziłem na kurs jak miałem 27 i oczywiście z------m, myślicie że warto wrócić? Bo źle się z tym czuje że nie mam.
#pytanie #wychodzimyzprzegrywu #przegrywpo30tce #kiciochpyta
Tytuł:
Limes inferior
Autor:
Janusz Andrzej Zajdel
Gatunek:
fantasy, science fiction
Ocena: ★★★★★★★★☆☆
ISBN:
9788370541163
Wydawnictwo:
superNOWA
Liczba stron:
226
"Limes inferior" to książka, która nie tylko potrafi pochłonąć dzięki ciekawej fabule, ale też zachwyca błyskotliwością sposobu, w jaki przekazuje prawdę o PRL-wskim systemie społeczno-politycznym.
Gatunkowo jest to oczywiście fantastyka, ale nie mamy tu do czynienia z magią, supermocami albo czarami - jest to (jak to określił sam Zajdel w jednym z wywiadów) - "fantastyka racjonalna".
Dla czytelnika, wiedzącego co nieco o życiu w Polsce lat 70. czy 80., zobrazowane w powieści społeczeństwo przyszłości od razu nasunie na myśl panujący wówczas system, w którym polskie władze liczą się ze zdaniem Wielkiego Brata ze wschodu, najbardziej wykształceni bynajmniej nie są tymi, stojącymi najwyżej w hierarchii społecznej, a na ulicach można spotkać koników i cinkciarzy.
Półlegalny światek Argolandii to miejsce, gdzie znajdziemy osoby, które zawodowo obchodzą panujące zasady i reguły - mamy więc lifterów (w tym również windziarzy, biorących mniej spektakularne zlecenia), downerów, rękarzy i color-changerów (zwanych kameleonami).
Co więcej, "Limes inferior" stanowi też w pewien sposób bardziej uniwersalne ostrzeżenie o zagrożeniach płynących w rozwoju technologii i wszechobecnych urządzeniach elektronicznych, wliczając w to nowoczesne środki płatnicze.
Moim zdaniem świetna książka z jeszcze lepszym zakończeniem, a to sprawia, że w przyszłości na pewno z przyjemnością sięgnę po kolejne dzieła Janusza Zajdla.
---
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (8.2 / 10) (17 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-12-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: fantasy, science
Jedna z najlepszych książek w tej tematyce jaką czytałem. Aż dziw bierze, że nie jest na stałe wpisana w kanon lektur szkolnych.
Komentarz usunięty przez autora
@77adam: Pozwolę się nieco nie zgodzić. Uważam, że wcale nie pełnią roli instrukcji dla władzy. Jedynie eksponują zwyczajne ludzkie cechy i pomysłowość. Myślę, że prawie każdy u władzy może wpaść na takie rozwiązania kontroli społeczeństwa prędzej czy później - po prostu żądza kontroli innych ludzi jest