Wpis z mikrobloga

Cześć, otwieram sobie stronę internetową z zapisanego adresu URL, ale chciałbym, aby po jej wczytaniu przenosiło mnie automatycznie trochę niżej w tej stronie. Czy da się coś takiego zrobić majstrując przy adresie lub instalując jakąś dodatkową wtyczkę?

Znalazłem nazwę diva, do którego chciałbym się przenieść, ale wystarczyłoby mi coś takiego, że strona się wczytuje i automatycznie klika się spacja, która przesuwa mnie odrobinę w dół.

Sens działania trochę jak kotwice w html, ale żeby działało to automatycznie - poza tym nie mam możliwości ingerencji w kod strony.

Nie wiem czy wystarczająco zrozumiale to opisałem, ale może ktoś jest w stanie pomóc.

#html #php #javascript #programowanie
  • 11
@Zoltafik: Jak nie ma możliwości ingerencji w kod strony, to raczej nie jest to możliwe.

Jeżeli jednak jakiś znacznik w kodzie HTML jest opisany identyfikatorem, na przykład

`

To jeżeli adres Twojej strony to
www.testowastrona.pl, to przejściu na www.testowastrona.pl/#footer` uzyska się podobny efekt.

Jeżeli jednak jest dostęp do kodu strony, to przy pomocy JS lub CSS można uzyskać bardziej zaawansowany animowany efekt.

Jeżeli to miałoby działać tylko u Ciebie
@Zoltafik: w zasadzie się da, wystarczy że do zapisanego adresu dodasz sobie cokolwiek np. id/klasę elementu czy liczbę px od góry (można to zautomatyzować) i wtedy napiszesz sobie skrypt to obsługujący i podepniesz przez Tampermonkey/Greasemonkey.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zoltafik: nie wszędzie, blogi często mają sub tytuły w treści z idkiem, tak to wygląda na medium.com i innych tego typu portalach. W urlu po hashu podajesz id elementu i automatycznie cię tam przeniesie.
@januzi: @Serghio: @Rst00: Myślałem, że poradzę sobie sam, ale nie ogarniam nawet języka, w którym ten skrypt miałbym napisać. Chciałbym aby po odświeżeniu strona przewijała się o ileś tam px lub % w dół. Np position 15% - czyli żeby pomijała 15% zawartości strony lub padding +100px Czy możecie pomóc?
Kliknij sobie na stronie, której chcesz to zrobić F12, przejdź do konsoli i wpisz np. window.scrollTo(0, 1000); sprawdź, czy działa, pobaw się.

@Serghio:

window.scrollBy(0, 200); (zamiast 200 wpisz tyle pikseli, ile potrzeba, żeby zjechało do odpowiedniego miejsca)

@januzi:

Obie komendy działają super - to mi chodziło. Tylko, że jak ładuje się strona to widać to miejsce, do którego chciałbym się przenieść, a jak się załaduje cała strona (przestanie kręcić się
@Zoltafik: Nie, Twoja przeglądarka typu Firefox/Chrome jest interpreterem kodu JavaScript, co sobie tam "wstrzykniesz", to tylko i wyłącznie Twoja sprawa, bo to dzieje się tylko i wyłącznie u Ciebie na komputerze, nigdzie indziej. Istnieją czasami pewne ograniczenia np. dotyczące żądań do innych stron, ale to zbyt zaawansowane rzeczy jak na Twój poziom wiedzy. Same treści strony są odpowiedzią z serwera, na który nie masz zasadniczo wpływu.