Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#wino #winodomowejroboty

Witajcie specjaliści

Chce zrobić swoje pierwsze wino, mam Gąsior, drożdże winiarskie, 10l soku winogronowego ciemnego tłoczonego, cukromierz, alkoholomierz, korek i rurkę.

Nie mogę nigdzie znaleźć jasnego opisu ile cukru dodać by uzyskać jakiś tam efekt.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć ile cukru dać na początek? Albo wysłać jakiś artykuł który od a do z opisuje jak zrobić wino z soku. Nie mogę znaleźć nigdzie jasnego opisu jak posługiwać się cukromierzem kiedy i co dodać żeby to miało ręce i nogi...

Pozdrawiam
  • 4
@Phoryn: sprawdzałeś cukromierzem ile ma BLG ten sok? Wzór na ilość cukru: 17(stała) x 10(ilość wina) x moc wina(tu zależy jakie mocne chcesz mieć wino lub do ilu pracują drożdże które masz). Z wyniku odejmujesz ilość cukru jaką ma sok i dodajesz to w dwóch partiach do wina. To tak w skrócie.