Wpis z mikrobloga

Trafi się może jakiś Mirek programista znający assemblera i z doświadczeniem w programowaniu mikrokontrolerow (infeon c166). Mam kod, jedynie potrzebowałbym pomocy w zrozumieniu jego działania.
#assembler
#elektronika
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale czym dokładnie jest to rl2

@PlytaGnojowa: RL2 to młodsza część (8 bitów) rejestru R2 (16 bitów). Rdzeń procesora ma 16 rejestrów 16-bitowych - R0...15. Na tych rejestrach możesz wykonywać operacje arytmentyczne, logiczne itp.

Rodział: B.1.1 Word
  • Odpowiedz
@zetisdead: dzięki jeszcze raz. Trochę jeszcze tych data page pointerów nie rozumiem ale doczytam dokumentacje i moze dam radę, jeśli nie to będę Cię nagabywał
@fabek: zgadza sie edc15, nie tyle boost na obrotomierzu co zmiana map silnika. Trochę dłubię te sterowniki a ostatnio wpadł mi w ręce taki z tym modem wiec chce zrozumiec jak to działa. Masz może jakies doswiadczenia z tym? ;D
  • Odpowiedz
@zetisdead: Czy mógłbyś mi jeszcze polecić jakis kurs assemblera, książkę lub cokolwiek by móc nauczyć sie podstaw i jakoś samemu sie w tym poruszać. Najbardziej interesuje mnie programowanie mikrokontrolerów
  • Odpowiedz
@PlytaGnojowa: ten kodzik reaguje na jakiś przelacznik np włącznik tempomatu i zmienia mapy paliwa i boostu i jednocześnie ustawia wskazówkę na obrotomierzu 1000, 2000, 3000 żebyś widział co wybrane. tak przypuszczam, bo nie wiem co w tych bajtach na wejściu jest.
  • Odpowiedz
@fabek: O tym doskonale wiem. Tam zmieniają sie całe Codeblocki, prawie jak byś zmienił kodowanie w VCDS o ile jeszcze znalezienie bajtów odpowiedzialnych za wszelakie przyciski to nie jest jakis duzy problem to bardziej mam problem jak zrozumieć sposób zmiany map z któych korzysta procesor sterownika. Napewno ma to związek z przełączaniem data page pointerów, ale chce dokładnie ustalić mechanizm działania i tego jakie wartości te dpp muszą przyjąć i
  • Odpowiedz
@zetisdead: https://streamable.com/rtlwx3
Dzięki wielkie kolego udało mi się opanować ten kod i z powodzeniem stosować go w innych sterownikach :D

Chciałbym jednak jeszcze wyświetlać wybrana mape silnika przez mrugnięcie kontrolki od świec żarowych by móc to stosować w starszych pojazdach bez szyny can po której teraz wędrują dane do obrotomierza (kontrolka teraz miga ze względu na błędy które łapie sterownik silnika uruchomiony na stole). Czyli jak teraz wskazówka pokazuje 1000rpm
  • Odpowiedz