Wpis z mikrobloga

Górskie newsy, jak zawsze pod tagiem #gorymalgorzaty

Dzisiaj mam trochę wywiadów i jednego fajnego newsa ;) gratis fotka z Kasprowego Wierchu- piękny poranek w naszych górach.

Odnośnie polskiej wyprawy na Nangę- podrzucam podsumowanie ostatnich dni w jednym, które wyszukał @uysy: klik eng

Od Włochów mam dla Was wywiady z każdym z uczestników wyprawy eng:

Simone Moro:

https://www.youtube.com/watch?v=k0Hmma0j_fA

David Goettler:

http://www.youtube.com/watch?v=FJs1J7w1mhw&feature=youtu.be

Emilio Previtali:

https://www.youtube.com/watch?v=fDbbRozYHkE

.

.

.

INNE NEWSY:

-------------------------

- od dzisiaj obserwujemy wyprawę na Noszak. Jeśli Ola Dzik wejdzie na szczyt- będzie to kobiecy polski rekord wysokości zimą :) dzisiaj ruszają. klik

- dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą- zostały tylko 3 tygodnie, aby zgłosić swój projekt wyprawy w ramach akcji "Miej odwagę" Memoriał im. Piotra Morawskiego.

- Ministerstwo ogłosiło konkurs na nowego dyrektora TPN

- a miśki w naszych górach są tak skołowane, że się budzą. Jest to spora anomalia wynikająca z tego, jakiej zimy NIE MAMY w tym roku

- dwa dni temu miała miejsce nietypowa akcja TOPR- ratownik pomógł turystce niosąc ją "na barana" ;) klik. Ni c poważnego się nie stało- turystka nie radziła sobie na oblodzonym szlaku z Hali Gąsienicowej.

.

.

.

WYDARZENIA

-------------------------

- jeśli ktoś przypadkiem jest w Zakopanem i nie ma planów na jutrzejszy sobotni wieczór to w ramach spotkań "Jesień i zima w Okszy" w willi Oksza odbędzie jutro o godz. 17 wspaniałe spotkanie, którego bohaterem będzie Józef Oppenheim. Oppenheim to legenda TOPRu, ciekawa postać.

Jeśli nie macie możliwości być na tym spotkaniu [ jak ja :( ] to gorąco polecam [nie tylko ze względu na Oppenheima] książkę Stanisława Zielińskiego "W stronę Pysznej". Książka jest łatwo dostępna, gdyż jest co jakiś czas wznawiana.

- DOBRA WIADOMOŚĆ [ to ten fajny news ;) ], dla tych, którzy bardzo by chcieli, ale nie mogą być w Warszawie 14-tego stycznia na spotkaniu z Krzysztofem Wielickim. Spotkanie ma być transmitowane na żywo na www.foksaleleven.pl . Godzina 18:30

.

.

.

WARUNKI W TATRACH

-------------------------------------

- mamy 1 stopień lawinowy, czyli niski [ech, dwa lata temu o tej porze była czwórka]

- warunki w Tatrach w dniach 10-12 stycznia oraz informacje o zamknięciu szlaków i jeszcze strona TOPR

.

.

.

Górski cytat na dziś:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Kto w górach cierpiał i był szczęśliwy, ten z nimi się nie rozłączy." Julu Kurek

#nangadream #justiceforall #simonemoro #krzysztofwielicki #oladzik #noszak #cytatgorski #tatry
hellyea - Górskie newsy, jak zawsze pod tagiem #gorymalgorzaty

Dzisiaj mam trochę ...

źródło: comment_PCeSxWpEI4jS2Oxt87Awoqyljdj58dvg.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hellyea: Z cytatem to pięknie trafiłaś. Ile ja razy wracając, słaniając się na nogach, mówię sobie nie, nigdy więcej, po co moi to, przecież nie mam po co zdobywać tych gór, wszystkie już zdobyte i obfotografowane i w ogóle zimno (bardziej zimą chodzimy z moim lubym) i bez sensu, bo częściej gdzieś nie dojdę niż dojdę (słabą mam kondycję) i często tego szczytu nie ma a jest tylko długa droga
  • Odpowiedz
@cala_w_trawie: Możemy sobie jednego dnia wmawiać, że to nie dla nas, że nie chce nam się, nie ma sensu, ale drugiego wszystko wraca, uczucie, miłość do wypraw, do góry, do szczytów, do całego tego bajlzu, który się kocha. I tak do końca życia.
  • Odpowiedz
@cala_w_trawie: @Krzysiek1203_88: to jest właśnie miłość ;)

calawtrawie- mam ten news umieszczony we wpisie ;) trochę śmiechlam, przyznaję się, chociaż nie powinnam, bo nigdy nie wiadomo co kiedyś nas spotka i jak zareagujemy

"- dwa dni temu miała miejsce nietypowa akcja TOPR- ratownik pomógł turystce niosąc ją "na barana" ;) klik. Ni c poważnego się nie stało- turystka nie radziła sobie na oblodzonym szlaku z Hali
  • Odpowiedz