Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 167
@pastibox: sporo ludzi wrzuca np. na konta oszczędnościowe czy lokaty i spłaci pod koniec tego lub przyszłego roku. Wydaje się bezsensem nadpłacać c miesiąc jak można kilka procent wyciągnąć z tego kapitału.
  • Odpowiedz
sporo ludzi wrzuca np. na konta oszczędnościowe czy lokaty

@PdG_PL: Nie wydaje mi się. Akurat moi znajomi, którzy nadpłacają robią to od razu, bo na tych odsetkach wychodzą śmieszne różnice i nikomu się nie chce.

Z moich obserwacji: niewielka część nadpłaca lub oszczędza, a prawie wszyscy traktują to jako darmowy hajs za który można kupić nową pralkę w Media Markt, a potem jakoś to będzie™.
  • Odpowiedz
U mnie tez wiekszosc na lokatach i ozczednosciowkach, czeka z nadplata na koniec stycznia :) logiczne posuniecie. Przez 5miesiecy wejdzie z 600zl z odsetek
  • Odpowiedz
  • 9
@mickpl: @pastibox: nikt z moich znajomych nie nadplacił kredytu, wszystko czekają na grudzień. Więc pewnie te procenty wzrosną. Jednak jestem pewny że będzie to bliżej 50% niż 90%.
  • Odpowiedz
@LordAxe82: nie ma większej różnicy kiedy to wpłacą, bo te kilka procent z lokaty to będą grosze, a po drugie bezpieczniej zmniejszyć ratę, niż skracać okres kredytowania (chociaż przy dużych kwotach różnica kapitału w dacie będzie i tak marginalna)
  • Odpowiedz
nie ma większej różnicy kiedy to wpłacą, bo te kilka procent z lokaty to będą grosze, a po drugie bezpieczniej zmniejszyć ratę, niż skracać okres kredytowania (chociaż przy dużych kwotach różnica kapitału w dacie będzie i tak marginalna)

@Faynem: Weź ty chłopie wróć na matematykę bo #!$%@? bzdury. Dla kredytu 200k przy kredytowaniu do 2040 w przypadku zachowania tej samej wysokości raty, ale skróceniu okresu kredytowania (w przypadku zainwestowania 20k),
  • Odpowiedz
Słodkie pitolenie ze inflacja bierze się z wydawania na konsumpcje. Jak ktoś bierze drugi etat i w zamian jedzie na extra wakacje to powiększa inflacje ? Nie. Bo podniósł wcześniej swoją efektywność. Inflacja bierze się z dawania kasy za nic i tu jest problem a nie z tego na co ktoś wydaje kasę. Jak zwykle mylenie przyczyny ze skutkiem.
  • Odpowiedz
  • 4
U mnie tez wiekszosc na lokatach i ozczednosciowkach, czeka z nadplata na koniec stycznia :) logiczne posuniecie. Przez 5miesiecy wejdzie z 600zl z odsetek

@emil-hogan:

Czemu aż do stycznia? W grudniu jest najsensowniej nadpłacić kasą zebraną za okres sierpień-listopad bo w grudniu już będziesz miał ratę odsetkową.
  • Odpowiedz