Aktywne Wpisy

kontodlabeki +78
Dziś do pracy założyłam zakolanówki (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) w sumie praca to jedyna okazja żeby ładnie się ubrać bo poza pracą w ogóle z domu nie wychodzę

EmDeCe +233
źródło: temp_file963029901209614046
Pobierz

Nowy projekt i zmusili rozszerzenia jednego komponentu napisanego w Pythonie, a jako perfekcjonista najpierw przerobiłem tutoriale i wziąłem się do roboty.
Ooo #!$%@?... Jaki ten Python jest upośledzony... Jedyne co ma więcej ponad inne języki to chyba dodatkowy chromosom.
Ktokolwiek w tym cokolwiek dużego jest w stanie napisać?
No może napisać tak, ale do refactoringu bez pokrycia testami 200% to nawet nie ma się co zabierać bo oczywiście typy nigdzie się nie będą zgadzać i albo ma się dobre testy albo na produkcji wyjdzie, że nie ma akurat tego jednego testu i leci #!$%@? TypeError...
Ostatnio słuchałem HejtParku i prof. Dragan mówił, że fizyki uczy się ludzi w taki sposób, że opowiada się bajki (fizyka relatywistyczna), a potem kolejno odkłamuje (fizyka kwantowa).
Chyba tak samo jest z Pythonem - na początku 'elo fajny to język', ale... no jakie to jest gówno.
PS
Osoby znające tylko Pythona uprzejmie proszę o niezabieranie głosu w dyskusji xD
#programowanie #programista15k #python
jest bo ktoś kto ci dał soft po prostu wszystko co mogło by Cię nakierować na problem wyłączył - norma w wersji produkcyjnej która ma chodzić u klienta.
Zrobiłem szybki research - sap to
@rekoj: bug występuje we wszystkich wersjach javy z jakich korzystałem
@rekoj: Nie bujam się. Po prostu unikam javy.
@Kryspin013: szczerze mówiąc nigdy nie miałem takiego problemu, sam też pisałem dla siebie jakieś okienkowe programy i
@rekoj: jedyne miejsce gdzie jej używam to libre office i apache active directory studio (gdzie ofc ma #!$%@? ciemny motyw swoją drogą xD)
@alexander-dantes: o, symetrysta się znalazł. Języki programowania to bardziej materiały budowlane a nie narzędzia. Narzędziem jest edytor tekstu, IDE, kompilator, debugger. Od narzędzia zależy wygoda i szybkość pracy. Od materiału zależą dodatkowo cechy ostatecznego produktu. I materiały jak najbardziej różnią się
@RapIArbuzy: Apache Cassandra jest względnie szybka dzięki skalowalnej architekturze i olbrzymiej ilości pracy włożonej przez jej programistów w optymalizacje przez ponad dekadę. MIMO Javy, która jest ewidentnie zła technologią do tego zastosowania i przeszkadza niemal na każdym kroku. Gdyby Facebook debilnie nie napisał Cassandry w
1. Pętle oparte na range() to zazwyczaj standard. Szczególnie jak ktoś potrzebuje indeksów, albo iteruje się po kilku rzeczach naraz.
2. Niechęć do dużej liczby zmiennych. Jak mam gdzieś powtarzające się stringi, to ładujesz je do zmiennej i elo. W C do tego użyłbym definów. W pythonie definów nie
@kanban: wg niektórych dużo za dużo ale za to dużo kawy piję:-)
@RapIArbuzy: Ile razy patrzyłeś na kod maszynowy wyprodukowany przez JVM i porównywałeś z kodem wyprodukowanym przez np. LLVM albo współczesne GCC? Ale tak szczerze?
To łap przykład: https://pkolaczk.github.io/overhead-of-optional/
JVM został po prostu zmasakrowany przez Rust+LLVM i to na bardzo łatwym kodzie. To mikrobenchmark, który powinien być trywialny dla JVM w optymalizacji.
Z praktyki wiem, że o ile JVM czasem potrafi zrobić magię
@kobrys13: piszę obecnie w Pythonie, ale znam też PHP, C, C++, Perla i w trybie read-only Rubiego, Javę i Go.
Powiem tak. Przesadzasz :D
Argument z typami o ile jest zasadny (bo faktycznie prawdziwy) o tyle… ehh… to samo masz w Rubym, JavaScripcie i innych dynamicznie typowanych językach. Stąd ich nazwa - "dynamicznie typowane".
I bardzo dużo wielkich projektów