Aktywne Wpisy

vieniasn +30
przyszedł kolejny model zatyczek testowy i jak nie będzie ucho boleć aż tak szybko i nie będą wypadać to super bo wygłuszenie mają bardzo dobre
źródło: 1000048075
Pobierz
JakDorobic_com +40
Halo, halo, przyszła pora na piątkowe #rozdajo świąteczne! Do zdobycia jest karta podarunkowa Allegro o wartości 100 zł!
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
• Napisz w komentarzu, jaki jest Twój wymarzony prezent świąteczny, a odpowiedź uzasadnij.
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
• Napisz w komentarzu, jaki jest Twój wymarzony prezent świąteczny, a odpowiedź uzasadnij.
źródło: Wykop-konkurs-swieta
Pobierz

Ogólnie chciałbym aby to wyglądało tak, że tworze sobie obiekt Przekaźnik, który przyjmuje 3 parametry Com, NC i NO
i do odpowiednich parametrów przypisuje sygnał, który chce zwierać. Sygnały COM będą połączone wspólną szyną (ten sam potencjał), a do NO przypisze sygnał "x". Tworze potem drugi obiekt przekaźnika i do NO przypisuje sygnał "Y". Chodzi w programie o to aby on graficznie potrafił mi stworzyć grafikę przekaźnika i na podstawie configa jaki mu wczytam stworzy odpowiednią liczbę przekaźników i odpowiednio połączy wejścia ze sobą.
Tutaj rodzi się moje pytanie, ponieważ nie mam pojęcia jak graficznie to wykonać, nie zajmowałem się takim czymś. Chciałem w paincie albo gdzieś stworzyć grafikę takiego przekaźnika i jakoś wklejać go do HTMLa przy tworzeniu instancji obiektu przekaźnika. Inny sposób to zrobienie CSS, który będzie tworzył mi graficzny obraz przekaźnika. Nie znam sie na tym do końca i szukam rozwiązań. Potem zostaje problem jak połączyć kreskami w jak najbardziej przejrzysty sposób przekaźniki z sygnałami, które mają być ze sobą zwarte.
Zdjęcia przedstawia sposób połączenia przekaźników. Wczytywany byłby config z jsona z odpowiednią liczbą przekaźników i sygnałami.
json1 = {
1: {com = common,
NO = x,},
2: {com = common,
NO = y,},
}
relays = [[x,y], [a,b], [c,d]]
Układ jsona jak najbardziej do zmiany, Podawane byłyby przekaźniki z sygnałami, a osobną zmienną byłyby pary list [[x,y],[a,b]] określające, które przekaźniki mają być ze sobą zwierane.
Ogólnie chciałem się poradzić z jakich narzędzi najlepiej skorzystać. Wiem, że pytanie jest głupie, ale już szukałem jakichś wtyczek do rysowania w pythonie i nic ciekawego mi się nie trafiło. Do zrobienia tego projektu mógłbym nawet nauczyć się innego języka typu, jakiejś webówki, javascripta.
#programowanie #python
źródło: comment_1665519940gMEwoGGVfUSH0qXkQhTUvR.jpg
Pobierz- javascript i rysujesz na canvasie, dane musisz pobierać w jakimś interwale z API napisanego w Pythonie.
- rysujesz grafikę w Pythonie, niekoniecznie musi to być SVG, może być też JPG, w jakimś aiohttp robisz sobie akcje która zwraca grafikę, bez zapisywania jej na dysku. Do tego prosty html zawierający
który odświeża się w wymaganym przez ciebie interwale czasu (JS).