Wpis z mikrobloga

Jak to jest teraz z wykupem auta? W jak najszybszy sposób mogę sprzedać auto nie płacać pitu/vatu. Czy najszybszą obecnie metodą jest nie księgowanie ostatniej raty i przekazanie auta jako darowizna bliskiej rodzinie. Odczekanie 6 miesięcy i sprzedaż?
Jestem na liniówce, jestem vatocem i nie korzystam z kilometrówki.
#jdg
#leasing
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiotrokeJ: Chyba jest tak jak mówisz, tylko czy przypadkiem przy darowiźnie i tak nie trzeba oddać VATu? I to całego, a nie 50% które było odliczane? Niech ktoś bardziej kumaty rozwinie bo też mnie to niedługo czeka i chętnie się dowiem.
  • Odpowiedz
@pepsi22323: @tagan: @PiotrokeJ: W Twoim przypadku są następujące scenariusze:
1. Księgujesz FV wykupu, sprzedajesz - płacisz PIT i VAT od różnicy
2. Nie księgujesz, sprzedajesz w ciągu 6 lat - płacisz sam PIT
3. Nie księgujesz, robisz darowiznę, obdarowany czeka 6 miesięcy i sprzedajesz - nic nie płacisz, jedynie 2% PCC kupujący.

* najlepsza opcja to ryczałt, gdzie od sprzedaży płaci się 3% podatku ryczałtowego od
  • Odpowiedz
@OptiFinance: Możesz rozwinać punkt 1? O jaka różnicę chodzi. Załóżmy że samochód został kupiony za 85k zł (leasing 36mc -> ostatnia rata okolice 16k zł (20%)). Sprzedam go za 80k zł. To pit i vat płace od kwoty 80k zł prawda?

Jeżeli chodzi o punkt nr 2. To jak nie zaksięguje wykupu to tylko PIT? a vatu nie muszę?
  • Odpowiedz
@OptiFinance: Nie rozumiem czemu proponować takie rozwiązanie? Auto nie jest wtedy twoje i tylko od dobrej woli osoby obdarowanej zależy czy odda ci te pieniądze z powrotem. Bardzo ryzykowne założenie. Nie raz już pieniądze niszczyły rodziny czy znajomosci.
  • Odpowiedz
@PiotrokeJ są dwie opcje w punkcie 1. Jeżeli potraktujesz fakturę wykupu jako towar (z myślą dalszej sprzedaży) to masz prawo do rozliczenia auta jako towar (100% netto jest traktowane jako koszt) oraz odliczasz 100% VAT od FV. Sprzedając płacisz różnice w pit i VAT od dochodu (cena sprzedazy-cena wykupu z leasingu). Druga opcja to potraktowanie faktury wykupu z leasingu jako zakup środka trwałego. Wtedy odliczasz jednorazowo tylko 50% VAT, a resztę
  • Odpowiedz