Wpis z mikrobloga

Czy jak łysienie jest spowodowane nadwrażliwością receptorów na DHT, to jest to kwestia jedynie receptorów, czy poziom DHT również się waha? Innymi słowy mogą być receptory średnio wrażliwe ale poziom DHT żaden, albo takie same receptory i poziom DHT wysoki i wtedy szybciej się łysieje? Co wpływa na poziom DHT, to tylko genetyka?
#lysienie #biologia #pytanie #zakola
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@interpenetrate no tu raczej chodzi o wrażliwość receptorów na dht, dlatego jedni mogą mieć dht w------e w kosmos i głowę pełna włosów (niektórzy sterydziarze?), a inni biorą finasterydy i dutasterydy, dht zdecydowanie obniżone a i tak włosy wypadają. Kwestia genetyki
  • Odpowiedz
  • 1
@interpenetrate no ale nie masz jak obniżyć wrażliwości receptorów. Jedyne co można zrobić to przeszczep i w miejsce tych włosów które były wrażliwe przeszczepić te mniej wrażliwe, z tyłu lub boku głowy.
Są dwie opcje generalnie żeby z tym walczyć, pierwsza to zmniejszenie poziomu dht - przez finasteryd bądź dutasteryd. Niektórym to wystarczy, ale poza dht to receptory mogą też być wrażliwe na inne hormony, chociażby zwykły testosteron, który po obniżeniu
  • Odpowiedz
@interpenetrate: DHT ogólnoustrojowo jest bardzo ważne. Jak sobie podbiłem dht teściem, to czułem się ( i czuję nadal) przezajebiście. Pomimo tego, że używam topical fina, to dht we krwi mam wysokie. Mam nadzieję jedynie, że w skalpie niskie, no ale tego nie zbadam
  • Odpowiedz
@interpenetrate:

Mieszek włosowy (organ) cyklicznie produkuje cebulki włosów, z których wyrasta włos - rośnie on 2-6 lat, cebulka wypada i proces się powtarza.

Osoba która ma łysienie androgenowe posiada unikalną kombinację do 200 genów odpowiedzialnych za
  • Odpowiedz