Wpis z mikrobloga

#elektronika #kiciochpyta #wzmacniacze #zakupy #pomoc

Postanowiłem, że kupię w końcu wzmaczniacz, bo nigdy się nie zabiorę, aby zrobić swój, i tak oto znalazłem wśród tanich na Allegro własnie wzmacniacze DIY, bez zbędnych bajerów, czyli dokładnie to, co mi jest potrzebne.

Oto link do aukcji

Mam głośniki 6 Ohm, więc ta kwestia jest w porządku. Jednak pozostaje zasilanie i podłączenie do laptopa/odtwarzacza audio. Widzę tutaj wyjści na jakieś chyba chinche męskie, a jak sa kable AUX, to też na jednym końcu mają męski, a na drugim mini jacka. To jak tutaj podłączyć cokolwiek? Czy np. taka przejściówka zda egzamin? Druga kwestia, to kwestia zasilania. Nie ma tutaj zasilania tego urządzenia, są tylko wystające kable, więc dla mnie jako elektronicznego laika jest to sprawa kłopotliwa. Czy wystarczy przylutować wtyczkę i wsadzić do kontaktu, czy trzeba się gimnastykować i dokupić kolejne elementy? Z góry dziękuję za pomoc.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majas: To chyba najlepsze, co możesz zrobić, to podpiąć je do tej wieży i zacząć odkładać na nowe kolumny. Poszukaj kanału Reduktor Szumu na YouTube, mieli fajne zestawy do określonej kwoty.
  • Odpowiedz
@majas: jeżeli nie potrzebujesz żadnych udziwnień to zrobienie słabego wzmacniacza na gotowej już kostce to kwestia przylutowania kilku elementów, na biedę da się to zrobić bez płytki :)
  • Odpowiedz
@majas: najlepiej szukać układów stosowanych w car audio, są najprostsze do złożenia np. TDA8560Q na którym jest oparty ten wzmacniacz z linku na początku, masz najprostszy schemat niżej, a i zasilanie takiego układu jest proste do zrobienia bo nie jest zasilany symetrycznie więc trafo->mostek prostowniczy->kondensatory filtrujące i masz gotowy wzmacniacz. No i oczywiście jakiś radiator do chłodzenia układu.
pctr - @majas: najlepiej szukać układów stosowanych w car audio, są najprostsze do zł...

źródło: comment_m6s7wfFTwKzN8uNctqiXgckcS16kWmLQ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@pctr: czyli wciąż wszystko się sprowadza do zrobienia go samemu. No ok. To może znajdę czas, podejdę na pracownię elektroniki i spróbuję coś sklecić. Dzięki za pomoc :)
  • Odpowiedz
@majas: a tak swoją drogą to co z tą wieżą jest nie tak? Może wzmacniacz w niej działa i dałoby się pod niego podpiąć? A jak nie to przynajmniej dużo części z niej możesz wyciągnąć
  • Odpowiedz
@pctr: nie ma wyjścia aux oraz na najniższym poziomie głosności gra tak, że w całym domu słychać :) Też myślałem, aby wykorzystać jej wnętrzności, ale jestem elektronicznym noobem oraz nie mam zbytnio czasu, aby się teraz edukowac w tym kierunku :) znaczy edukuję się, ale trochę w innym kierunku elektronicznym, który nijak nie jest związany z takimi klasycznymi sprawami.
  • Odpowiedz
@majas: jeżeli nie zależy ci na innych funkcjach tej wieży to ja bym podpiął się do wejść wzmacniacza wcześniej odłączając je od PCB i podłączył sygnał do tych wejść przez kondensatory ok. 470nF a głośność regulowałbym w kompie i po problemie :D No chyba że byłoby za głośno to można dać potencjometr podwójny na wejściu. To nie jest takie trudne chyba ;) No ale jak nie masz czasu to do
  • Odpowiedz