Aktywne Wpisy

Ukiss +55
Polacy jeżdżą coraz starszymi samochodami - przeciętny wiek auta w Polsce (stan na I połowę 2024 roku) to już 14,7 lat, czyli o ponad 2 lata więcej niż dekadę temu. Średni wiek pojazdów stale rośnie od 2015 roku.
Najpopularniejsze modele, takie jak Volkswagen Golf, Audi A4 czy BMW serii 3, mają średnio ok. 17-18 lat. Najmłodsze auta (na przykładzie 10 najpopularniejszych marek i modeli) to Toyoty i Skody.
Eksperci ostrzegają, że starzejąca się flota
Najpopularniejsze modele, takie jak Volkswagen Golf, Audi A4 czy BMW serii 3, mają średnio ok. 17-18 lat. Najmłodsze auta (na przykładzie 10 najpopularniejszych marek i modeli) to Toyoty i Skody.
Eksperci ostrzegają, że starzejąca się flota
źródło: Średni wiek samochodu zgłaszanego do ubezpieczenia w Polsce wynosi prawie 15 lat
Pobierz
Kielbasiarz +484
W Polsce sa dwa sposoby na zabicie kogos bez poniesienia wiekszych konsekwencji.
Pierwszy to samochod, stary dobry sposob na smiertelne potrtacenie kogos, kary sa za to niskie, no ale masz potem auto do wyklepania.
Jednak jest inny, lepszy sposob, mianowicie zabicie kogos psem, wystarczy kupic jakies bydle, chodzic z nim bez kaganca i poszczuc nim np. sasiada, ktorego nie lubimy. W najgorszym wypadku psa uspia, nadal taniej niz wyklepanie samochodu.
Kiedy
Pierwszy to samochod, stary dobry sposob na smiertelne potrtacenie kogos, kary sa za to niskie, no ale masz potem auto do wyklepania.
Jednak jest inny, lepszy sposob, mianowicie zabicie kogos psem, wystarczy kupic jakies bydle, chodzic z nim bez kaganca i poszczuc nim np. sasiada, ktorego nie lubimy. W najgorszym wypadku psa uspia, nadal taniej niz wyklepanie samochodu.
Kiedy

Mam firmę, jestem płatnikiem VAT, robię obsługę stoiska dla firmy i m.in. załatwiam hostessy, wszystko super i przychodzi czas do wystawienia faktury. Okazuje się, że firma jest niemiecka i ma niemiecki NIP. I teraz zonk, zawsze wystawiałam na polskie firmy i git. Usługa już wykonana, a ja nigdy nie zgłaszałam się po jakiś europejski NIP (z tą PL'ką) bo nie był mi zwyczajnie potrzebny.
Telefon do Urzędu Skarbowego, panie złe że istnieję i dzwonię i pytam o to, czy jeśli mam pierwszą transakcję za usługę dla firmy z Niemiec, to czy muszę coś zrobić, czy mogę normalnie i zwyczajnie wystawić w programie fakturę, tak jak w przypadku klientów z polski. Odpowiedź taka, że nic z niej nie rozumiem bo mam wrażenie, że specjalnie taka, żebym nic nie zrozumiała. Głupie pytania w stylu "co to są hostessy", wredność, tłumaczenie takie że wiem nic.
Najchętniej to bym uciekła z tego kraju, bo mam wrażenie, że w urzędach robią tylko wszystko żeby Ci nie pomóc i ośmieszyć, naprawdę mi przykro że z taką rzeczą sobie nie poradziłam, człowiek się stara jak może, ale może po prostu się do tego nie nadaję ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#firma #vat #przedsiebiorczosc #ksiegowosc #rachunkowosc #urzadskarbowy #smutnazaba
wyślij vat-r z rejestracją do vat -ue
Zreszta jak sobie nie radzisz z tymi rzeczami to może warto skorzystać z usług księgowych. Uwierz ze we Francji, Niemczech czy Włoszech wcale prościej by nie było
@garbaty33: a widzisz, a w urzędzie mówili, że tylko wniosek pit-r
Po wyjaśnienia dzwoni się na KIS.
do k****nędzy vat-r ze zgłoszeniem do vat-ue
@patologia_ze_wsi: sprawdzę to, dzięki za pomoc :)
Księgowi też się mylą, ale przynajmniej mają ubezpieczenie. O ile parę lat temu to jeszcze było do przełknięcia, to po nowym ładzie, prowadzenie w PL działalności bez księgowych jest dla ludzi z bardzo silną psychiką.
https://www.podatki.gov.pl/vat/abc-vat/obowiazek-podatkowy/reverse-charge-tzw-odwrotne-obciazenie/
@mlody_czyzyk23: tak, a o co chodzi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)