Wpis z mikrobloga

Gdyby ktoś się jarał wskaźnikiem C/Z w przypadku Cyfrowego Polsatu (~2,4) to radzę spojrzeć co tam siedzi w Sprawozdaniu, ponad 3 miliardy sprzedaż jednostki zależnej wrzucili na operacyjną co daje bardzo wysoki ebit i zysk. W teorii nie licząc tej sprzedaży zysk maleje z ponad 4 miliardów do 700 tys. co daje C/Z na standardowym poziomie przy tej cenie akcji 15.
#gielda
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jcmg: nie trzeba czytać sprawozdania finansowego żeby wiedzieć że ich produkt w postaci streamu meczu Barca Bayern ssie, wykupiłem dostęp specjalnie na ten mecz i nie dało się oglądać
  • Odpowiedz
@Jcmg: jak słyszę ebitda to od razu przypomina mi się Munger i jego bullshit earnigs ( ͡° ͜ʖ ͡°)
polecam cały ich wywód na ten temat
levzor - @Jcmg: jak słyszę ebitda to od razu przypomina mi się Munger i jego bullshit...
  • Odpowiedz
@levzor: Oczywiście, że to bullshit earnings, mówię po prostu o sztucznym zawyżeniu tego wskaźnika tą transakcją. W końcu assety też trzeba z czegoś finansować także nigdy również nie rozumiałem tak wysokiego znaczenia ebitdy xd To już według mnie NOPAT jest zdecydowanie bardziej rzetelnym wskaźnikiem
  • Odpowiedz
@Jcmg: naginanie rzeczywistości, inaczej wygląda p/e 3 a inaczej p/e 15, naganianie nieświadomych inwestorów. Też się dziwie że praktycznie wszyscy pokazują sprawozdania ebitda.
  • Odpowiedz
@maniek74: @maniek74: Całe to nie jestem w stanie, bo obczajałem grupówkę do wyceny DCF a tam mamy około 400 stron xd także skupiałem się na liczbach. Jutro planuję przejść bardziej dokładnie przez jednostkowy, na ten moment to na pewno, że nie widzą wielkiego potencjału w płatnej telewizji, bo poziom nasycenia rynku przekracza już 70%, a dynamika nie przekracza 1%. Zdecydowanie lepiej idzie rozwój VOD, w ich przypadku jest
  • Odpowiedz
@levzor: Akurat P/e zostało nagięte przez jednorazowa transakcje w postaci sprzedaży udziałów w Polkomtel, gdyby nie to to byłoby PE na poziomie 15/16 i naprawdę nieciekawe wyniki
  • Odpowiedz
@Jcmg: swoją droga medialna korporacja z własną kablówką i kanałami wypracowuje 700k zysku netto za kwartał w 40mln kraju? może nie znam realiów banana, ale to się wydaje tyle co nic xd
  • Odpowiedz
@levzor: Powiedziałbym bardziej, że są w stanie generować około 1.5mld, jednak duża część w zeszłym roku przeznaczyli na spłatę zadłużenia
  • Odpowiedz