Wpis z mikrobloga

#polskiedrogi No mireczki, jednak jeszcze z Wami zostaję na tym świecie. Ale było blisko :<

(Światła zmieniły się na czerwone a jest tam rejestrator przejazdu na czerwonym więc hmm... miałem nogę na hamulcu).

#motoryzacja #samochody
DOgi - #polskiedrogi No mireczki, jednak jeszcze z Wami zostaję na tym świecie. Ale b...
  • 113
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

winny jest TIR, niezachowania bezpiecznej odległości oraz niedostosowania prędkości do warunków. Winny jest OP, nieuzasadnionego awaryjnego hamowania, czym spowodował zagrożenie. Jedna wina nie wyklucza drugiej. Po mandacie dla obu i gratulacje, że nikt nie ucierpiał.

@atomowygrzyb: idź im wypisuj te mandaty i dajcie sobie już spokój XD
  • Odpowiedz
@DOgi wiadomo że czerwonym trzeba się zatrzymać xD, ale jak wiesz że jest rejestrator to dojeżdżając do sygnalizacji koncentrujesz się tylko na tym żeby jak najszybciej dać po heblach, żeby cię nie złapali zamiast na spokojnie kontrolować ruch i w sytuacji jak wyżej przejechać na żółtym.
  • Odpowiedz
nieuzasadnionego awaryjnego hamowania

@atomowygrzyb: to naprawdę nie było awaryjne hamowanie :< Kia ceed here i gdybym wcisnął hamulec do końca, to światła awaryjne włączyłyby się już w trakcie hamowania, a nie dopiero po zatrzymaniu. Pulsujący stop to coś pomiędzy.

• Odpowiedz
@DOgi: Nie bierzesz pod uwagę, że jakbyś przejechał, gość miałby 10-20m więcej miejsca na hamowanie, które pozwoliły by mu się zatrzymać tuż przed pasami.
Jasne, że powinien trzymać większy dystans, po prostu nie przewidział twojej panicznej reakcji, dlatego ratował się zmianą pasa.
Jazdy za takimi kierowcami jak ty lepiej unikać, są nieprzewidywalni i niebezpieczni.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@DOgi: jak widzę płacz tych wszystkich malkontentów, że źle zrobiłeś to nie wiem czy ja mam się śmiać czy płakać... Przez takie zachowanie właśnie jazda po polskich drogach to dramat. Panowie znawcy z wykopu bronią kierowcę tira który nie zachował szczególnej ostrożności jeszcze p-----------ł się na czerwonym świetle i do tego pasem do leweo skrętu. Szacun jedynie dla niego za czas reakcji ale prawda jest taka, że to kierowca ciężarówki
  • Odpowiedz
@DOgi: kierowca tira nie dostosował prędkości do warunków i powinien na dłużej odpocząć od prowadzenia takich zestawów. Koniec analizy.
Wszystkie głosy coś Ci zarzucające wynikają z tego ze jest weekend i nie ma lekcji
  • Odpowiedz
@bulkaa: ale nie wybieglo mu dziecko mozemy tak gdybac do woli. wykopki eobrze pisza ze z hamowaniem przesadzil majac za nic wlasne bezpieczenstwo widzac tira za soba. Skoro tir jechal za blisko nalezaloby sie zastanowic czy takie hamowabie nir spowoduje dzwona. Jesli nir stosuje sir do jednego przepisu to mozna zakladac ze tez z----e w kolejnych wiec op mogl skonczyc z tirem na plecach i ostatecznie wjechalby na czerwonym (
  • Odpowiedz
@DOgi: z dwójką dzieci z tyłu też byś tak zrobił? xD
Przy takim ekstremalnym depnięciu hamulca odruchem powinno być spojrzeniem we wsteczne lusterko,

niektórzy serio nie szanują swojego życia
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@dolchus: tak tak. Kierowca tira też nie wiedział że się do świateł zbliża, te go zaskoczyły dokładnie tak samo jak pieszy kierowców zaskakuje na przejściu dla pieszych. Gdyby tylko mógł rozpoznać, że się do świateł zbliża. Ale nie oszukujemy się: uwaga, dystans i odpowiednią prędkość są dla frajerów.
  • Odpowiedz
Dlatego nauczyłem się w takich sytuacjach (np. gwałtowne hamowanie na autostradzie, bo coś się z przodu odwala) podczas hamowania, patrzeć w tylne lusterko, czy ktoś nie zamierza mi wjechać w doopsko

@atomowygrzyb: ale przykład z d--y. Na autostradzie nie powinno się w ogóle hamować dlatego jak już musisz to po to włączasz awaryjne. Czym innym jest jazda od świateł do świateł gdzie każdy bierze pod uwagę hamowanie dlatego ma obowiązek
  • Odpowiedz