Zapraszam do #magazynkuchnia, gdzie będę wrzucać ciekawostki z archiwalnych numerów miesięcznika "Kuchnia". Dziękuję za zainteresowanie tematem. Tekst jest rozparcelowany żeby dopasować go do obrazków.
Kuchnia 08/1995; cena 2,50 zł W tym numerze zamiast 1 długiego artykułu ze znaną osobą mamy kilka krótszych z politykami, wśród których jest krul Korwin (a także Ryszard Bugaj, Jan Maria Rokita, Krzysztof Król, Ryszard Czarnecki). Moim zdaniem tutaj wypadł całkiem sensownie, nie twierdzi że jajecznicę zawsze się trochę niedosmaża ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Mamy reklamy rozmaitych produktów z przepisami za które dziś autora by ukrzyżowano, ale przypuszczam że w 1995 był na to ogromny zbyt, w końcu dopiero parę lat temu skończył się PRL i wszyscy byli ciekawi nowości.
Jest też stała rubryka z nowościami na rynku, np. tutaj ostrzałka do noży Fiskarsa za 50,60 zł, szybkowar PRODUKCJI NIEMIECKIEJ za 600 zł. Według danych ZUSu, średnia pensja w 1995 to 702,62 zł. Kurcze drogo. Moja mama, która kupowała "Kuchnię", twierdzi że to była droższa gazeta. Kiedy byłam mała i czytałam te magazyny, reklamowane produkty też wydawały mi się drogie, choć porównać mogłam tylko z ceną chrupek, lodów, i gazetek z "Czarodziejką
W każdym numerze jest też artykuł opisujący dokładnie jeden konkretny produkt i przepisy z nim, w tym numerze padło na oliwki. To musiała być istna kopalnia informacji gdy jeszcze internetu nie było i człowiek nie wiedział o co chodzi z tym akowado czy innym polemo. Lubię patrzeć na zdjęcia dań i porównywać je z dzisiejszymi. W większości mnie rozczulają, są takie proste, wręcz przaśne jeśli idzie o stylizację i sam wygląd dania.
Ej te oliwki w cieście wyglądają ciekawie (btw popatrzcie na przepis na kurczaka poniżej - 2 kurczaki o łącznej wadze 1,80 kg, dziś to 1 kurak tyle waży i to taki nie największy).
Jest też artykuł podróżniczy, dziś padło na Indie. Ciekawostka: autorzy to Janina Pałęcka i Oskar Sobański, którzy w siermiężnych czasach PRL napisali kilka książek kulinarno-podróżniczych: mam ich książki o Indiach, Hiszpanii, Portugalii, oraz Grecji.
Ale pismo stara się trafić do każdego, mamy przepis na "sałatkę wykwintną" dla bogoli, caponatę dla ciekawych świata, tartę owocową z herbatników dla zmęczonych. Wśród artykułów każdy znajdzie coś dla siebie.
@Stonka_88: pamiętam że moja koleżanka czasem dolewała sobie mleka do zabielanych zup typu pomidorowa, więc i do takiej kalafiorowej pewnie też. Z kolei w kuchni amerykańskiej w XIX i wczesnym XX wieku, zupy krem robiono często na mleku - np. pół na pół woda z mlekiem i do tego przetarte warzywo typu zimiok i był krem ziemniaczany
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Tekst jest rozparcelowany żeby dopasować go do obrazków.
Kuchnia 08/1995; cena 2,50 zł
W tym numerze zamiast 1 długiego artykułu ze znaną osobą mamy kilka krótszych z politykami, wśród których jest krul Korwin (a także Ryszard Bugaj, Jan Maria Rokita, Krzysztof Król, Ryszard Czarnecki). Moim zdaniem tutaj wypadł całkiem sensownie, nie twierdzi że jajecznicę zawsze się trochę niedosmaża ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #czytajzwykopem
Lubię patrzeć na zdjęcia dań i porównywać je z dzisiejszymi. W większości mnie rozczulają, są takie proste, wręcz przaśne jeśli idzie o stylizację i sam wygląd dania.
Ale pismo stara się trafić do każdego, mamy przepis na "sałatkę wykwintną" dla bogoli, caponatę dla ciekawych świata, tartę owocową z herbatników dla zmęczonych. Wśród artykułów każdy znajdzie coś dla siebie.
@maegalcarwen: do dzisiaj takie przepisy są w różnych miejscach
@moll
@Lupus88,
@Umeraczyk,
@jarek_samolot,
@Rinter,
@NajgorszySort,
@JMorrison,
@BlackSlip,
@toodrunktofuck,
@RandomowyMirek,
@adasteBatory,
@pol-scot,
@1950M,
@Ebenizer,
@haaberokuhan,
@beeeitch,
@dran2,
@rododendron93,
@chagni,
@adableble,
@chlop_gminny,
@kovalzdwtooph,
@CzlowiekMagnetowid,
@Idahoo,
@kiedysjuztubylam,
@przegro_pisarz,
@jnx8,
@jmtbcw,
@JJJJJPPP,
@RexFortune,
@szzzzzz,
@typowy_precel,
@nie_mowie_po_kociemu: bogactwo kuhwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)