Aktywne Wpisy
psycha +51
Jaka wojna? Jaki covid? Dalej, chodź, Niekryty Krytyk nagrał nowy odcinek o Trudnych Sprawach. Haha, jakie zabawne, zara nie wytrzymię!
dziobnij2 +6
Czy tylko mnie brzydzą młode kobiety i młode julki? Serio bardziej mi się podobają kobiety 40+ niż te młodsze, rozwrzeszczane gówniary.
#przegryw
#przegryw
Dlaczego #poznan jako tak duże miasto ma tańsze #nieruchomosci względem #wroclawia? Czy to kupno, czy wynajem to Poznań jest tańszy. Co stoi za tak dużą różnicą?
Oba miasta to centrum kultury i oświaty w swoich regionach. Oba miasta liberalnie społeczne. Zarobki te same. Praktycznie Wrocław nie ma nic takiego, czego nie ma Poznań i odwrotnie. Oba miasta piękne, wiadomo że jednemu bardziej przypadnie do gustu Wrocław, a innemu Poznań, ale w cenie nie powinno być, aż takiej różnicy. Poznań ma bliżej nad morze bo nieco trochę ponad 3 godziny jazdy, praktycznie w 2 godziny do Berlina. Wrocław też blisko Niemiec, bliżej jeśli do polskich gór. Nadal jednak nie widzę tutaj czynnika tak dużej różnicy w cenach. Gastronomicznie także nie ma co się kłócić, oba miasta w topce i każdy znajdzie coś na swoją kieszeń i gusta.
Także co sprawia, że Wrocław jest droższym miastem? Taki po prostu klimat i poszedł owczy pęd, któremu nie uległ Poznań? Czy jednak są mocne argumenty, które sprawiają, że Wrocław jest warty tej różnicy? oczywiście z pominięciem tego, że w całej Polsce ceny nieruchomości są rozdmuchane.
Liczę na merytoryczne i opiniotwórcze komentarze, a nie teksty w stylu, że wykolejone tramwaje bądź kot w ratuszu.
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #630e7a9aa07f85290e3ceef7
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Wesprzyj projekt
No i Poznaniacy, to Szkoci wydaleni ze Szkocji za skąpstwo. Lub jak kto woli, Szkoci byli wydaleni z Poznania za rozrzutność :D Wiem, bo jestem spod Poznania.( ͡° ͜ʖ ͡°).
Dodam, że Poznań się mocno "rozlewa" na przedmieścia. Są fajne i
@Grocell: nie ta liga pod jakim względem? Wszystkie to miasta wojewódzkie tak że ¯\_(ツ)_/¯
Poza tym droższe nieruchomości są dobre, ale dla obecnych właścicieli, a nie
@AnonimoweMirkoWyznania: Dokładnie, tak jak napisał @CaptainSparrow masa ludzi wyprowadza się poza miasto, zapewne niedługo powiat poznański zrówna się ilością mieszkańców z Poznaniem. Zwykle takie osoby dysponują mieszkaniem, które idzie po przeprowadzce na sprzedaż (albo wynajem jak kogoś stać), tak wiec rotacja jest co ma też pewnie wpływ na ceny.
@rochto: to akurat bzdura
poznań jest po warszawie (ale w proporcjach to chyba nawet przed) najsilniej zsuburbanizowanym dużym miastem w polsce, do tego jest czołowym w polsce miastem jeśli mówimy o niezarejestrowanych mieszkańcach. owe 550k w oficjalnych statystykach jest pobożnym życzeniem i zdecydowanie bliżej mu do 700-800k (samych studentów - głównie przyjezdnych jest około 100k).
Miasto nie lideruje w żadnej dziedzinie, ani uczelnie, ani szpitale, ani kultura, ani komunikacja, ani zarobki, ani ceny....
Najem za chwilę dogoni warszawski stawki, a jednak zarobki i możliwości na rynku pracy są wyraźnie gorsze. Usługi to niewiele tańsze.
Komunikacja to tragedia w porównaniu do waw, przy wyższej cenie biletów :) tam nie
@Grocell: Gdzieś ty się chłopie takich bzdetów nasłuchał?
w poznaniu ta skala jest po prostu "sroga"
jeśli zaś mówimy o suburbanizacji to ona też jest tu dość ciekawa. jest kilka w zasadzie zrośniętych z poznaniem miast (luboń, swarzędz, przeźmierowo, plewiska), które dzielą w miastem tkankę i razem mają dobrze 100k.
te 550k naprawdę w rzeczywistości niewiele oddaje.
zupełnie inną sprawą jest fakt, że ostatnie 20 lat poznań zdecydowanie przespał za co mozna ewidentnie podziękować
@AshtarPL: mogłbyś rozwinąć? ciekaw jestem genezy . ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@markkk92: W sensie czego ci niby brakuje?