Wpis z mikrobloga

• 2
@TMP_2137 żadne dziecko które nie przyjdzie na świat nie będzie myślało "kurde jak dobrze ze sie nie urodzę" nawet jeżeli miało by mieć chu**we życie
  • Odpowiedz
@Creamfields: Dużo w tym wpisie "ja", "moje" itp. a problem jest w tym, że nie robisz siebie, tylko indywidualny byt ze swoimi własnymi nabytymi preferencjami. Co jeśli dziecko nie będzie chciało żyć tak jak mu to chcesz pokazać, urodzenie się w twojej rodzinie będzie dla niego najgorszym dniem w jego życiu, będzie żałować, że ma takich a nie innych rodziców, że żyje itp.? Nie masz kontroli nad tym jak się
  • Odpowiedz
@Creamfields: jeżeli ktoś sam dla siebie podejmie decyzję że nie chce dzieci, to OK
jeżeli ktoś chodzi po necie i wyszukuje jakieś przykłady że ktoś chory itp żeby wkleić na tag - to ma jakąś fiksację nad którą trzeba popracować

patrzysz głównie z punktu widzenia rodzica - "to piękny dzień dla rodziców" (można polemizować z tym - wiadomo że nikt się nie przyzna że go to w-----a i przerasta xD

z punktu
  • Odpowiedz
@Creamfields: Antynatalizm zakłada nie przysyłanie nowych istnień na ten świat, a nie słabość przed odebraniem sobie życia, bo nie o to chodzi.
Nigdy nie masz pewności czy Twoje dziecko nie będzie chore. Oczywiście będą dobre i złe chwile. Jeśli dla Ciebie zrobienie dziecka jest ważne w życiu to je zrób.
Tylko przy takim świecie nie wiem czy to dobry pomysł - wojna/inflacja/głód itd.
  • Odpowiedz
@Creamfields: antynatalizm zakłada, że prokreacja jest niemoralna (imo jest to ocena i wartościowanie, światopogląd a nie filozofia). Wynika to z dwóch przyjętych nieodwołalnych założeń: