Wpis z mikrobloga

Medyczne mirki, chcę okresowo zbadać wzrok.

Na jaki rodzaj badania się zapisać? Badanie dna oka? Badanie szerokokątne? Coś jeszcze innego?

Ostatni raz badałem wzrok przy doborze okularów jakieś 5 lat temu. Lvl 32. Jednocześnie były to pierwsze okulary w życiu i pierwsze badanie wzroku, z kroplami. Niestety, nie wiem jak dokładnie nazywało się to badanie, zapisałem się na "dobór okularów" w luxmedzie.

Wiem, że taki optometrysta w salonie to za mało.
Czytam, że jest coś takiego jak szerokokątne badanie dna oka, whatever it is.
Jak już się wybieram, to chcę zbadać max to co mi mogą zbadać, niekoniecznie tylko pod kątem doboru nowych szkieł, ale też sprawdzenia wszystkiego, co tam jeszcze przy okazji w oku można wypatrzeć.

Gdzie w #warszawa kompleksowo zbadam #wzrok w celu doboru #okulary . #okulista ? #optometrysta ?

Nie mam nigdzie pakietów medycznych, płacę z kieszeni, cena to sprawa drugorzędna.

#medycyna #zdrowie #okulistyka #pytanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@general_b---a: dowiedz się od okulisty co Ci każe. Część ludzi potrafi dobrać okulary w salonie optyka i żyje. Jak masz np. astygmatyzm możesz potrzebować szkieł robionych pod Ciebie i bez badania dna oka nic nie zdzialasz. To jest to z kroplami, gdzie rozszerzają się na stałe źrenice i potem Ciebie razi słońce mocniej i nie wolno jeździć tego dnia ;p Ale są wady gdzie i to jest mało.

Okulista.

@
  • Odpowiedz
@general_b---a: ostatnio przeszłam tę drogę i najpierw byłam zbadać oczy u okulistki (lek. Beata Adamus). Zrobiłam badanie dna oka z kroplami, badanie plamki żółtej i jeszcze pani "gratis" mi dorobiła dodatkowe badanie, ale nie pamiętam na czym.
Nie wyszło nic konkretnego, więc poszłam do optometrysty (Ars optyk), gdzie pan od razu mi dobrał okularsy. Też mi przebadał je w każdą stronę i zaproponował najlepszą opcję. Mam astygmatyzm i dość skomplikowane
  • Odpowiedz