Wpis z mikrobloga

• 0
#python #django

Mam dwa pytania dotyczące korzystania z rest API w Django. pierwsze techniczne, drugie dotyczy samego podejścia.

Po pierwsze, jak wyciągnąć dane dotyczące tylko jednego rekordu? No mam całą listę użytkowników, ale chcę wyciągnąć dane dotyczące jednego imienia.

Po drugie, chce przeprowadzić operację na tych wyciągniętych danych. Mianowicie będę miał ilość punktów wyjściową i chce to przeliczyć na aktualna ilość punktów wg określonych zasad (robię pierwsza w życiu aplikacje - apka do zakładów z kolegami na mistrzostwa świata). Jak to ogarnąć? Działania robię w ramach widoku? Czy wyciągam przez API do innego skryptu? Jak to zrobić, żeby punkty przeliczały się codziennie np co trzy razy po południu, po każdym meczu? Czy do zakolejkowania takiego powtarzającego skryptu użyć celery? Znalazłem jeszcze django-background-tasks ale dokumentacja jest tak lakoniczna, że nie pomaga.

Jak jestem debilem i robię wszystko źle to krzyczcie.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@avvar: Tworzysz swój model użytkownika i możesz wyciągnąć co chcesz. A z licznie punktów to też warto stworzyć model powoazny i tam dodawać itp
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@schon hmm, no mam model użytkownik z różnymi danymi - imię, typ na mistrza, typ na wicemistrza, typ na trzecie miejsce, typ na króla strzelców, ilość punktów. Zmigrowałem to i mam te kolumny w bazie w tabeli users. Jakbym utworzył nowy model, to by mi powstała nowa tabela, nie?
  • Odpowiedz
Czy do zakolejkowania takiego powtarzającego skryptu użyć celery?

@avvar: cron będzie chyba najlepszym wyjściem.

Po drugie, chce przeprowadzić operację na tych wyciągniętych danych. Mianowicie będę miał ilość punktów wyjściową i chce to przeliczyć na aktualna ilość punktów wg określonych zasad (robię pierwsza w życiu aplikacje - apka do zakładów z kolegami na mistrzostwa świata). Jak to ogarnąć?

@avvar: a to nie raczej cron powinien te punkty wyliczać i
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@croppz no rest API mam, działa już post i get, ale get mi wyciąga wszystko, bo mam Users.object.all(). Domyślam się, że musiałbym to all zmienić na get, ale teraz jak mam wepchnąć do funkcji w views.py, żeby wybrało mi rekord z wybranym imieniem?
  • Odpowiedz