Wpis z mikrobloga

Chętnie przesiadł bym się z HP Microserver i Unraid na Synology ale jak widzę że musiałbym wydać minimum 4k cebulionów na model o podobnej wydajności i ze slotem PCIe to mnie portfel boli. Ja rozumiem wiele ale ceny mają powalone.

#serwery #homelab #informatyka
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L3gion: a ja mam dalej dylemat, płacić te chore pieniądze i mieć spokój na lata, czy instalować FreeNAS/TrueNAS/OMV i potem dłubać w konfiguracjach godzinami...
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@L3gion: @sqbi_: a rozkmina bardzo częsta. Na dodatek jak ktoś lubi selfhostowac i potrzebuje wydajności CPU to wcale nie jest to takie różowe, bo popularne nasy mają słabe procki.

Albo składaki albo kompy all in one od Lenovo albo go plus [tani nas tylko na dyski | obudowa USB z raid]
  • Odpowiedz
@annotate: składaka to ja mam, tyle że siedzi tam windows 10 i w sumie tylko składuję tam dane. I chyba nie potrzebuję nic więcej niż właśnie dysk sieciowy. Mam tam Pentium G3240T, dwie karty sieciowe i różne dyski. W perspektywie 3 lat wsparcie do windows 10 skończy się a 11'ka nie pójdzie na tym więc trzeba zacząć planować.
Jeden mirek sprzedawał tu ostatnio niskonapięciowego xenona który by działał z moją
  • Odpowiedz
@L3gion: Też miałem taką rozkminę. Szczerze to gdyby nie to, że jestem techniczny i lubię grzebać to bym po prostu kupił Synology i tyle.

@sqbi_: Zależy co chcesz osiągnąć. Dodać usera i zapomnieć czy ustawić dosłownie wszystko pod siebie.
FreeNAS to teraz TrueNAS z tym, że Core to następca Free na BSD a Scale to nowość na Linuxie. OMV jest proste w obsłudze gdzie TrueNAS to jednak spora
  • Odpowiedz
@Immortale: w zasadzie potrzebne mi coś w stylu: SSD + jeden z HDD widoczny jako dysk sieciowy dla innych urządzeń, drugi HDD to będzie kopia pierwszego ALE robiona raz na jakiś czas (nie chce RAID), serwer DLNA, fajnie jakby był RAM disk pod torrenty i możliwość uruchamiania VM pod inne zabawki w przyszłości. Osiągnę to wszystko na OMV ?
  • Odpowiedz
@sqbi_: Ogólnie to instalujesz OS na SSD i teraz:
W OMV inicjalizujesz i konfigurujesz dysk A (użytkownik/cy, grupy, share w Sambie).
Kopia z pomocą wtyczki OMV i target jako drugi dysk. DLNA pewnie też wtyczką idzie ogarnąć. Co do RAM disku to nie wiem.

Ja bym to w sumie zrobił na piechotę:
Korzystasz z ZFS i każdy dysk konfigurujesz w ZFS (osobno, nie mirror). Tworzysz odpowiednio swój pool na dysku
  • Odpowiedz