Wpis z mikrobloga

@mathix: dobra już sobie poradziłem chodziło o comunikację z delegata aplikacji do widoku. Próbowałem to zrobić przez wskaźnik do widoku, który miał się magicznie ustawić na ten widok, jak wszystko w Xcode, ale nie chciał. Zastosowałem NSNotification i działa jak trzeba...swoją drogą, może to kwestia przyzwyczajenia, ale na po kilku dniach pracy z Obj-C to odnoszę wrażenie, że to ostro p----------y język. Kto wymyślił to dziabanie nazwy metody na kilka
  • Odpowiedz
@vokus: No Objective-C jest mocno p----------y, ale akurat nazwy metod mi się podobają. Dobrze się taki kod czyta :)

IOUtils.copy(pathA, pathB)
  • Odpowiedz
@mathix: do nazw pewnie można się przyzwyczaić, to nie jest duży problem, ale jak tak na to patrze to mam niewiele kodu a już jest jeden wielki p--------k. Z tym widokiem to nie wiem o co chodziło bo przykład niby z książki. No ale dobra jade dalej, może się wyrobie :) Jak coś to już wiem kogo pytać na wykopie :P
  • Odpowiedz
@mathix: mam jeszcze jedno pytanko. Jest jakiś prostu sposób, żeby z jakiejś klasy łatwo się dostać do klasy widoku i zmienić tekst w UILabel? kod w stylu MyView.label.text=@"cokolwiek" nie działa
  • Odpowiedz
@vokus: Poczytaj o IBOutlet. Podpinasz kontrolkę do ViewControllera i możesz zmieniać jej propertiesy. W ogóle polecam kurs ze Stanforda, jest na iTunesach za darmo.
  • Odpowiedz
@mathix: no właśnie jestem w trakcie tego kursu...właśnie starałem się tak zrobić, ale mimo, że miałem kontrolkę jako propertis to xcode mi mówił, że nie ma takiego propertisa :D w końcu zrobiłem przez NSNotification tak jak poprzednio - w ten sposób

- (void) updateDistanceDisplay:(NSNotification *)notification {

self.distanceDisplay.text = [notification
  • Odpowiedz
@mathix: a znasz może jakąś stronkę z grafikami do GUI na iOS ? bo jednak możliwość tworzenia ciekawego GUI w samym Xcode jest ograniczone. Chciałem np. zrobić taką poziomą linie jako separator no, ale żadnych stronek w necie nie mogę znaleźć. Fajnie jakby było coś na zasadzie, że wykorzystanie za darmo + jakaś adnotacja w apce, że licencja tego i tego.
  • Odpowiedz
@vokus: No robisz to przez IBOutleta. distanceDisplay to wskaźnik na kontrolkę.

Stronek z grafikami nie znam, w pracy design i grafikę ogarniał nam inny koleś
  • Odpowiedz