Aktywne Wpisy

Salido +267
Minął 21. (z 66) dzień wakacji.
Najtragiczniejszy dzień tych wakacji
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 11 wypadków śmiertelnych w których zginęło 12 osób.
93
Najtragiczniejszy dzień tych wakacji
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 11 wypadków śmiertelnych w których zginęło 12 osób.
93
źródło: 1-453841-6
Pobierz
PiotrFr +28
Mariusze węszą kolejny spisek producentów po suvach i elektrykach.
Oczywiście ta "klasyczna motoryzacja" to koniecznie R4, najlepiej w klekocie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motoryzacja #samochody
Oczywiście ta "klasyczna motoryzacja" to koniecznie R4, najlepiej w klekocie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motoryzacja #samochody
źródło: 1000022423
Pobierz

#python #programowanie #naukaprogramowania #codereview
mam sobie dwie klasy "rzecz" i "kontener na rzeczy" - jaki jest najlepszy sposób by każda z rzeczy mogła "powiedzieć", gdzie się znajduje? (zakładamy, że każda rzecz jest w jakimś konkretnym jednym kontenerku)? jak to najładniej zaprojektować?
mam taki przyklad: https://pastebin.com/JgLYYbur i proszę o opinie :)
(sorry za screenshot, wykop źle formatuje kod)
źródło: comment_16603016323CHy3TqCSksDMaTNJsbAWq.jpg
PobierzThingdałbym nullable propertiesacontainer, a na containerze metodęaddThing(thing)która najpierw ustawia thingowi container, a potem dodaje go do swojej listy thingów.A jak chcesz to potem zapisać do bazy czy innego pliku csv, to wystarczy żeby rzecz wiedziała w którym pojemniku się znajduje. Pojemnik będzie mógł się dowiedzieć co w nim jest puszczając query do
W przykładzie jest "interfejs", czyli w Pythonie klasa abstrakcyjna
A, a klasyBiCją implementują. Więc dla Twojego zastosowaniaAbyłoby właśnieThing, która ma metodęprint_locationi "implementujące" ją klasy również muszą ją zaimplementować (patrz na wzór z SO). Brak zaimplementowanej metody w klasie implementującej "wywołuje" metodą wyżej, czyli zA- a więc wystąpi błąd,ale jeśli ja bym właśnie chciał, żeby rzecz też "wiedziała" gdzie się znajduje i mogła to łatwo powiedzieć?
albo inaczej:
W dużym skrócie wszystko zależy od tego czy obiekt może żyć / mieć własną tożsamość bez obiektu rodzica.
Przykładowo:
- książka może spokojnie istnieć