Aktywne Wpisy

fsfdjf +320
małe przypomnienie o tym, że udar mózgu jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów i niepełnosprawności na świecie. według szacunków światowej organizacji zdrowia, co roku dochodzi do ponad 12 milionów przypadków udarów na całym świecie.
udar może przytrafić się każdemu. wam, waszym przyjaciołom, rodzicom, dziadkom.
najczęstszymi przyczynami udaru są takie przypadłości jak cukrzyca, choroby serca, otyłość, palenie papierosów, alkoholizm, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze.
jak tego uniknąć? wdrażając odpowiednią profilaktykę. kluczem są coroczne
udar może przytrafić się każdemu. wam, waszym przyjaciołom, rodzicom, dziadkom.
najczęstszymi przyczynami udaru są takie przypadłości jak cukrzyca, choroby serca, otyłość, palenie papierosów, alkoholizm, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze.
jak tego uniknąć? wdrażając odpowiednią profilaktykę. kluczem są coroczne
źródło: IMG_0402
Pobierz
Serrrek +229
Poleciałem na Borneo, moje marzenie od 20 lat, jak miałem taki magazyn National Geographic w domu ze zdjęciami. Oglądam te zwierzęta dzikie w dżungli a tam Janusz xDDD. Jak parskłem, przewodniczka nie kuma o co mi chodzi to jej powiedziałem że tylko Polak zrozumie, jak będzie ktoś z Polski to niech powie „Yanush” to się ucieszą
#podroze #podrozujzwykopem #konkursnanajbardziejgownianymemznosaczem
#podroze #podrozujzwykopem #konkursnanajbardziejgownianymemznosaczem
źródło: IMG_0343
Pobierz

#python #programowanie #naukaprogramowania #codereview
mam sobie dwie klasy "rzecz" i "kontener na rzeczy" - jaki jest najlepszy sposób by każda z rzeczy mogła "powiedzieć", gdzie się znajduje? (zakładamy, że każda rzecz jest w jakimś konkretnym jednym kontenerku)? jak to najładniej zaprojektować?
mam taki przyklad: https://pastebin.com/JgLYYbur i proszę o opinie :)
(sorry za screenshot, wykop źle formatuje kod)
źródło: comment_16603016323CHy3TqCSksDMaTNJsbAWq.jpg
PobierzThingdałbym nullable propertiesacontainer, a na containerze metodęaddThing(thing)która najpierw ustawia thingowi container, a potem dodaje go do swojej listy thingów.A jak chcesz to potem zapisać do bazy czy innego pliku csv, to wystarczy żeby rzecz wiedziała w którym pojemniku się znajduje. Pojemnik będzie mógł się dowiedzieć co w nim jest puszczając query do
W przykładzie jest "interfejs", czyli w Pythonie klasa abstrakcyjna
A, a klasyBiCją implementują. Więc dla Twojego zastosowaniaAbyłoby właśnieThing, która ma metodęprint_locationi "implementujące" ją klasy również muszą ją zaimplementować (patrz na wzór z SO). Brak zaimplementowanej metody w klasie implementującej "wywołuje" metodą wyżej, czyli zA- a więc wystąpi błąd,ale jeśli ja bym właśnie chciał, żeby rzecz też "wiedziała" gdzie się znajduje i mogła to łatwo powiedzieć?
albo inaczej:
W dużym skrócie wszystko zależy od tego czy obiekt może żyć / mieć własną tożsamość bez obiektu rodzica.
Przykładowo:
- książka może spokojnie istnieć