Wpis z mikrobloga

@masterdick ps. Dodatek węglowy wyniesie budżet państwa 11mld zł.
Osoba pracująca na głowę rocznie wpłaca powiedzmy 10tys.
Nie chce będę tego nawet przeliczał, ale jakbyś chciał wypłacić teraz wszystkim to co wplacili, nie wiem czy w 200mld byś się zmieścił.
  • Odpowiedz
@jakacper: Oczywiście że w-----ć cały socjal, całe 500plus i inne gówna jak dopłaty do górników czy reszta pijawek

Wtedy budżet wytrzyma, się nie bój

Widzę że masz problem z wyobrażeniem sobie świata bez
  • Odpowiedz
@masterdick w artykule masz wyraźnie napisane że mają CPF. Co za różnica jak to się nazywa. Odporwadzaja nadal składkę emerytalna.
Tyle ze ma to trochę inną formę. Nie twierdzę że ZUS działa doskonale i napewno dałoby się go udoskonalić i przedewszytkim zmniejszyć koszty utrzymania instytucji. Jednak ty chcesz całkowitego usunięcia składek emerytalnych i likwidację ZUS. Zastąpić to teraz czyms podobnym i w-----ć dodatkowa kasę..

Co do 500+ to akurat się zgodzę.
  • Odpowiedz
Śmieszą mnie ci obrońcy podnoszenia wieku emerytalnego. Ogólnie połowa mężczyzn nie dojeżdża w ogóle do emerytury. Ostatnio ojciec kumpla zmarł po dwóch latach na emeryturze. System emerytalny nie funkcjonuje i odpowiedzialna partia by go zmieniła i zwiększyła stawki, albo wprowadziła emeryture minimalną, zniosła emerytury dla 40 latków i wyrównała wiek emerytalny kobiet i mężczyzn. Podniesienie wieku to było najprostsze rozwiązanie. Widać w kalkulacjach politycznych musiało im się to opłacać albo tak przyjemnie
  • Odpowiedz
@wymiana_steam bo państwa nie są od utrzymywania firm bo to rodzi tylko patologie jak w spółkach skarbu państwa, całe familie pozatrudniane. Większość firm na świecie jest w rękach prywatnych i jakoś k---a tam żyją.
  • Odpowiedz
@FrasierCrane: > podnoszenie wieku emerytalnego to konieczność i coś, co każda ODPOWIEDZIALNA parta powinna robić. Taka, która patrzy dalej niż do następnych wyborów i dla której liczy się dobro kraju...

No nie wiem, niedługo emerytura nie będzie potrzebna w ogóle, bo ludzie będą pracować do śmierci. Ja np. bym chciał, żeby mi tych pieniędzy nie zabierali i żebym mógł sam zadbać o swój fundusz emerytalny, bo w to, że dostanę
  • Odpowiedz