Wpis z mikrobloga

@Stachu_a_kto_przy_telefonie: Te wszystkie fuckupy w ostatnich 8 miesiącach to nie jest przypadek, to jest skutek rządów nieudaczników z PISu. Tego nie da się obronić, to jest brak logicznego myślenia, to jest pęd do władzy po trupach, to jest niekompetencja, kolesiostwo, manipulacje, kłamstwa. Zaczynając od pandemii, ich działania i ilość przewalonej kasy, a teraz finał mamy jaki mamy. Wojna, inflacja, brak węgla,m i jeszcze teraz zanieczyszczenie Odry. Czy to jest 7 plag
  • Odpowiedz
podnoszenie wieku emerytalnego to konieczność i coś, co każda ODPOWIEDZIALNA parta powinna robić.

@FrasierCrane: ale musisz do tego dodać skuteczność, Tusk wprowadził w taki sposób że tego nie ma czyli nie wprowadził. Odpowiedzialna partia powinna była to zrobić tak żeby ludzie ogarnęli co i jak i zaakceptowali to rozwiazanie. Szczególnie że argumenty dość dobre są za tym, nie było powodu żeby wymyślać jakieś nieistniejące ekspertyzy
  • Odpowiedz
skończyłem czytać na Pawlaku, bo reszta to pewnie też kłamstwa. Wojciech Jasiński to hasło na dziś dla ciebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

XD
Tak kłamstwa. Pawlak nie wiedział co negocjuje, NIK Kwiatkowskiego też nie wiedział o Jasińskim, który przebrał się za Pawlaka i negocjował za niego 3 lata po straceniu wladzy przez pis. Ale oczywiście wszytsko wina jasińskiego.

Oczywiście wiem do czego bijesz, do artykułu w Wyborczej, gdzie
  • Odpowiedz
awet nie chce mi się komentować tego wysrywu, jak nie ogarniasz, że podnoszenie wieku emerytalnego to konieczność i coś, co każda ODPOWIEDZIALNA parta powinna robić. Taka, która patrzy dalej niż do następnych wyborów i dla której liczy się dobro kraju..

@FrasierCrane: nie czytałem komentarza, do którego to jest odpowiedź ale wrzucę swoje 2gr wobec powyższego.
W liczbach "na sucho" oczywiście to prawda co napisałeś. Problem w tym, że obecne pokolenie młodych
  • Odpowiedz
@jakacper: Reforma, likwidacja

Przecież nie w każdym kraju taki twór jak zus istnieje i jakoś te kraje działają...najlepiej jest samemu troszczyć się o swoją emeryturę - inaczej #!$%@? wszystko rozkradna

Przyszłych emerytów nie będzie, tzn nie będzie emerytur emeryci pewnie chwilę będą aż umrą z głodu

Ten system nie ma prawa działać, bo jest zwykła piramida finansowa i demograficzną - musi zostać zmieniony zanim się zapadnię...
  • Odpowiedz
@masterdick jasne że warto zadbać sobie samemu i odkładać kasę. Jednak dalej nie zaproponowałeś jak chcesz to zastąpić.
Łatwo jest rzucić hasło reforma/likwidacja. Jednak nadal trzeba wypłacać z czego pieniądze ludziom którzy już są na emeryturze, lub sporo lat opłacają już ZUS.
Jak chcesz to rozwiązać? Populizmu rzucać to umie każdy...
  • Odpowiedz
@moskal888 problem z polskimi cukrownia mi, stoczniami, innymi zakładami był taki, że one faktycznie mogłem działać, ale do #!$%@? było 2/3 załogi. P0laczki nie chciały tego, związki to blokowały, więc nara upadłość i inni to mogli zrobić
  • Odpowiedz
@jakacper: Jak chce to rozwiązać?
#!$%@?, niech dotychczase emerytury są wypłacane z budżetu państwa

To co ludzie wpłacili powinni dostać na konto z odsetkami i koniec

Rozwiązań są miliony, masz tu jedno

Nie ja tu jestem od szczegółowych rozwiązań - zresztą rozejrzyj się po świecie jak wyglądają systemy emerytalne, co ja #!$%@? jestem google?
  • Odpowiedz
@masterdick skoro popierasz takie rozwiązanie to chyba masz to jakoś przemyślane, albo politycy na których oddajesz głos przedstawili jak sobie to wyobrażają.
Budżet nie bierze się z kosmosu, jeśli chcesz z niego wypłacać do dalej musisz komuś zabrać.
Co chcesz ograniczyć? Zaciągnąć kredyt? Zlikwidować 500+ i przeznaczyć to na emerytów. Jak mówiłem, fajnie się głosi populistyczne hasła. Gorzej z realizacją.
Już Mentzen miał świetny pomysł na likwidację ZUS itd. po czy u
  • Odpowiedz