Wpis z mikrobloga

@wuwuzela1: Wybacz że wcinam się pomiędzy wódkę a zakąskę, ale najlepszym przykładem jest właśnie bigos.
To właśnie w XVIII wieku kapusta pojawiła się w bigosie, wcześniej jej tam wcale nie było.
I właśnie taka kapusta jest przykładem na zastępowanie dobrych składników byle czym.

Porównaj sobie treść "Compendium Ferculorum" z książkami z XIX wieku, żeby zauważyć powolny spadek jakości polskiej kuchni.
Oczywiście komuna załatwiła polską kuchnię na amen, ale chyba nie zaprzeczysz,
@wuwuzela1: Słyszałam kiedyś od takiej Pani, więc źródło słabe, że tradycyjna kuchnia Polska była niezwykle bogata w różne potrawy, zwłaszcza w owoce morza. Uwielbialiśmy ryby, dziczyznę, bogactwa Bałtyku, zioła, które żwawo rosły na naszych ziemiach. Teraz mocno wszystko podupadło zostawiając nam głównie bigos, żurek i regionalne potrawy, reszta odeszła w zapomnienie.