Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
UX/UI to spoko ścieżka do przebranżowienia się dla.. ekhem ekhem 29 latka, który nie ma nic wspólnego z IT ale ma sporo chęci, czasu i gdzieś tam motyw grafiki (programy lub rysunek ręczny) się przewijał? Faktycznie to takie przyszłościowe? Łatwe/trudne? Bo praca WYDAJE SIĘ ciekawa (przynajmniej na podstawie tego co czytam i oglądam na YT).
Zauważyłem, że sporo znajomych koleżanek po różnych filologiach/zarządzaniach/ekonomii zaczęły być nagle UI/UX Designer :)

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62e9733efc29d98cefd59004
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
UX/UI to spoko ścieżka do przebranż...

źródło: comment_1659470951JW4SuJyFej0ATU7h3VtEhy.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: stawki rosną, cały czas brakuje (dobrych) UXowców, jednocześnie jest to bardzo wymagający zawód. Jeśli chcesz to robić na serio, to docelowo potrzebna jest specjalizacja w wybranej gałęzi UX, szeroka wiedza ogólna z całego UX, oraz dodatkowo wiedza z designu, działania internetu i urządzeń (w tym podstaw programowania), marketingu, sprzedaży, zarządzania projektami, psychologii poznawczej, oraz sporo empatii i umiejętności miękkich.

Dodatkowo jest to jeden z tych zawodów który wymaga często
  • Odpowiedz
to jest tak naprawde absolutana podstawa

@Oskariat: no tak, w tym zawodzie obowiązkowo, ale niekoniecznie dla każdego w branży IT to jest must. Wiadomo że lepiej się pracuje z takimi ludźmi, i niezależnie od zawodu na stanowisku lead/manager trzeba, ale np od programistów jak koordynuję prace, to wolę żeby miał super skille i pomysły na rozwiązania techniczne, niż dobre umiejętności miękkie, bo i tak się z nim dogadam :D
  • Odpowiedz
HałaśliwyEsteta: jeśli jestem neurotykiem i przejmuje się wszystkm to nadaje się na UX?

@AnonimoweMirkoWyznania: nie znam się dobrze na neurotyzmie więc nie dam Ci odpowiedzi, ale mogę Ci opowiedzieć kilka rzeczy które mogą być istotne z Twojego punktu widzenia. Ja mam dość niski wskaźnik neurotyzmu, w SPI-5 wyszedł mi niższy niż 92% społeczeństwa, i wydaje mi się że mi to pomaga bardzo w pracy.

Czasem bywa tak że trzeba być stanowczym i
  • Odpowiedz
UśmiechniętyNiebieskipasek: @Kien: A to ciekawe bo moja neurotyczna osobowość to także doszukiwanie się problemów i tworzenie alternatywnych scenariuszy. To nie jest tak, że nie dogaduje się z ludźmi czy coś tylko potrafię to wykorzystać w praktyce np. tworząc sobie scenariusze co by było gdyby, itd. Ewentualnie gdy mam stresująca sytuację np. rozmowę o pracę to tworze sobie w głowie kłopotliwe pytania które mogą zadać żeby być przygotowanym. Ciekawe czy
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: dlatego nie napisałem że nie dam Ci odpowiedzi, bo nie znam się na tyle żeby przez to Cię skreślać :) tylko opisałem jak to wygląda. To o czym piszesz to raczej nie są przeszkody a doszukiwanie się problemów jest nawet wskazane.
  • Odpowiedz