Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fredo: To jest odpowiedź na prymitywną hipokryzję, którą uskutecznia człowiek popierający ideologię bazującą na cenzurze, który jednocześnie śmie komukolwiek to wytykać.

btw to ja nikogo nie cenzuruję. To ty mnie wrzuciłeś na czarną listę za przedstawienie oczywistej prawdy o twoich poglądach. Dorośnij skłoterku.
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: komunizm nie bazuje na cenzurze. Bolszewizm nie ma wiele wspólnego z marksizmem i komunizmem. Marks gułagów, cenzury itp. nigdzie nie postulował. Przeciwnie był wielkim zwolennikiem wolności słowa. Sprowadzanie szerokiego i bardzo zróznicowanego projektu teoretycznego do "strzelania w tył głowy" świadczy tylko o twoim żenującym poziomie intelektualnym.
  • Odpowiedz
@fredo: Oczywiście, że bazowały, a ty w prymitywny sposób znowu kłamiesz. Albo po prostu o tym nie wiedziałeś. "Uspołecznienie" środków produkcji i własności prywatnej i de facto przejęcie je przez państwo wiążę się z całkowitym przejęciem przez nie wszystkich mediów i środków publicznej wymiany myśli. A w dalszej konsekwencji podporządkowanie ich oficjalnej ideologii i zwalczanie wszystkich innych. Najlepszym przykładem wolności słowa według Marksa niech będzie fakt, że każdy kraj marksistowski
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: to jest zabawne, ale odczytanie Marksa masz bardzo zbliżone do odczytania Lenina z "Państwa i rewolucji". Mówiłem, że ci bardzo blisko do bolszewika. Marksem inspirowali się nie tylko bolszewicy, ale też anarchiści, socjaldemokraci, trockiści, cała masa bardzo różnych nurtów. Marks nigdy do końca nie stworzył całościowego systemu, nie skończył zresztą Kapitału. Sam uważał, że jego pisma mają bardzo ograniczony zasięg, że nie mogą być traktowane jak teoria wszystkiego i
  • Odpowiedz