Wpis z mikrobloga

via Rowerowy Równik Skrypt
  • 51
555 223 + 101 = 555 324

Na robocie z @AlteredState w stronę mojej północy.

Trochę krajoznawczo (Dolina Brdy), trochę po kwadraty indywidualne, co ważniejsze - również do wspólnego kujawsko-pomorskiego kwadrata, który niniejszym wskakuje gdzieś w okolice 4-5 miejsca.

Wyjazd rano, z przygodą z wentylem, bolącym uchem i mokrymi kapciami bo nie wyschły od wczoraj, 15 minut opóźnienia na starcie i dojechałem po 35km do miejsca zbiórki (kuj.-pomorski Serock) z 15-minutowym opóźnieniem.

Tu ZNOWU zabytkowa pompa strażacka przed remizą była w konserwacji. Ile razy tu jestem, to AKURAT jej nie ma. A może to jakaś wiejska legenda?

Z Serocka ruszyliśmy na 40km objazdu. Szybko skończył się asfalt, ale ujeb był znośny. Czasem tylko trochę błota, sporadycznie schodziłem z roweru. Dojechaliśmy do Brdy, gdzie w Sokolu-Kuźnicy kursuje prom na drugą stronę, łatając przy okazji 2 newralgiczne kwadraty, które zapewnią nam spokój z top10 regionalnych kwadratów na długo :)

Powrót osobno, @AlteredState na północ, raczej pod wiatr, ja na południe, raczej z wiatrem.

PS. Kradnę zdjęcie - mam takie same, ale brzydsze :D
-------------------------------

#kwadraty

Wpadło kilkanaście na zachodzie - na tej wysokości nie zapuszczałem się nigdy aż do Brdy.
Załatana też jakaś sierota od dawna omijana, więc klajster urus.

Max square: 16x16
Max cluster: 546 (+4)
Total tiles: 1817 (+16)

#rowerowyrownik #ruszbydgoszcz #wykoptribanclub #100km

Skrypt | Statystyki
cultofluna - 555 223 + 101 = 555 324

Na robocie z @AlteredState w stronę mojej półno...

źródło: comment_1658069940mWopP1gzXKh1MgWPzAAY88.jpg

Pobierz
  • 22
również do wspólnego kujawsko-pomorskiego kwadrata, który niniejszym wskakuje gdzieś w okolice 4-5 miejsca.

@szeszupa ostro ostatnio podziałał z Kowalewem i Wąbrzeźnem, @damian_co_dalej załatał Wątrobowo w tej samej okolicy co my dziś, a dzisiejsza wycieczka z @AlteredState to jak strzelanie na pustą bramkę po pięknej asyście ( ͡° ͜ʖ ͡°) Teraz jeszcze pora na @the_red :)

Przesunęliśmy kwadrata o 4 w dół + powiększyliśmy o 6, z 41x41 na
cultofluna - > również do wspólnego kujawsko-pomorskiego kwadrata, który niniejszym w...

źródło: comment_1658070518oeEqFWla4xdpAo1YL4Q6YN.jpg

Pobierz
@cult_of_luna: Ostatnie tygodnie to walka z rowerem w celu zlikwidowania stukania co każdy obrót korby. Byłem w serwisie, gdzie wymienili łożyska w piaście, ale gówno to dało. Na własną rękę wymieniłem pedały i suport, ale i to nie pomogło. W międzyczasie powstał jakiś luz na bębenku i dodatkowo zauważyłem złamaną szprychę, którą przegapił pierwszy serwis. Teraz temat ogarniają w drugim serwisie. Liczę na szybki powrót do zabawy, bo kwadraty czekają.
@cult_of_luna: Gratulacje panowie za powiększenie kujawsko-pomorskiego!. Ja już od jakiegoś czasu chciałem się stać tu mniej anonimowy, tylko jakoś nigdy nie było okazji. Zostałem "wywołany do tablicy", a więc chyba lepszej okazji nie będzie. Witam szanowne grono kwadraciarzy, a w szczególności tych z okolicy. O istnieniu kwadratów wiem jakoś od roku, tyle też mniej więcej powolutku powiększam swój własny. Zabawa na wykopie/rowerowym równiku to lekka nowość. Do tych dwóch kwadratów co
Z tego co rozumiem to stworzone już kwadraty pomorskiego i chojnickiego będą granicą na jaką my będziemy mogli max rozbudować nasz. Chojnicki jest już zablokowany przez pomorski, ale pomorskiego od dołu nic nie blokuje, a więc jak to zrobić żeby kwadraty zliczyły się do naszego?

@niebieskizgred: tak to wygląda patrząc na południe Polski, gdzie kwadraty "opierają się o siebie". Wydaje mi się że aby się zaliczyły dla nas, trzeba sukcesywnie powiększać
@cult_of_luna: A mi się wydaje inaczej. Skrypt o północy każdego dnia zaczyna skanować obszar. Kiedy przeleci wszystkie kratki i znajdzie każdy nowy zdobyty tego dnia kwadrat, wtedy od nowa przelicza Top10 i pozostałe wspólne kwadraty z dalszych miejsc rankingu. Oznacza to, że większy kwadrat może powiększyć się kosztem tego mniejszego.
Ponieważ jeden rabin sądzi tak, drugi inaczej, wołam naczelnego rabina @kapitantaca, który z pewnością rozwieje wątpliwości. ( ͡º ͜
@the_red: no dobra, ale to a) i tak trzeba uważać żeby nie przyłączyć coś przypadkiem do pomorskiego, b) co jeśli jeden rządek dzieli 2 kwadraty i on zostanie wzięty przez obie strony tego samego dnia, c) ma to sens - jak zetkniemy się z chojnickim, to dorabiając to czego nam będzie brakować (rządek na południe od styku) powinniśmy móc im zabrać jedną "kolumnę"
@cult_of_luna: @the_red: Ale naukowe rozkminy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Wyjaśnię może pokrótce jak wyliczane są globalne max square'y zaczynając od największego:
Skanowany jest cały obszar mapy w poszukiwaniu największego kwadratowego obszaru, po znalezieniu usuwa obszar tego max square z danych i zaczyna skanowanie na nowo na pomniejszonym obszarze w poszukiwaniu kolejnego największego kwadratowego obszaru, usunięcie z danych, i tak w koło macieju.
Skanowanie odbywa się z