Wpis z mikrobloga

Uczę się #neovim #vim, i po przestudiowaniu tysięcy wątków na stackoverflow mam jedno pytanie:

HJKL czy strzałki? Zapraszam do dyskusji.

#linux

HJKL czy strzałki do nawigacji?

• H / J / K / L 45.9% (34)
  • Strzałki 37.8% (28)
  • Tylko VS Code 16.2% (12)

Oddanych głosów: 74

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DuzyZlyWilk: Właśnie wczoraj do mnie przyszła TKL (SPC Gear GK630K na kailh blue) i już teraz jest świetnie. Myślałem o 60% (Krux Pro Neo), jednak rynek jest mały a ceny wystrzelone w kosmos, może w przyszłości zmienię - chociaż bardzo cenie sobie Insert/Home/itd w osobnym bloku - jest jednak wygodniej
  • Odpowiedz
tryb normalny służy do nawigacji, więc w trybie tekstowym wychodzisz do normalnego, przesuwasz się i potem wracasz do tekstowego

@asdxmee: przecież to jest zaprzeczenie vi. Wciskanie kilka klawiszy by wykonać jedną akcję prostą akcję xD Musisz przejść dwa razy przez zmianę trybu by przesunąć się o jeden znak i móc znowu edytować bo "hjkl" lepsze - podczas gdy mógłbyś jeden klawisz wcisnąć. WTF. Rozumiem jeszcze jakbyś po prostu tych strzałek
  • Odpowiedz
@Kryspin013: To jest twoje zdanie, ale to co opisalismy nie jest zaprzeczeniem niczego. https://stackoverflow.com/a/1737259 , duzo latwiej jest wcisnac nawet te ctrl+c lewa reka niz przesunac prawa z hjkl na strzalki. Ile razy tak naprawde musisz przeskakiwac w trybie insert? Jak zauwazysz blad w zdaniu wczesniej duzo latwiej uzyc skrotu. Oczywiscie nikt nie broni uzywac strzalek, kazdy ma swoje kombinacje.
  • Odpowiedz
@asdxmee: dziękuję panie oczywistość - nie jak wszyscy działają na roocie. Mógłbym nawet zrobić sshrc ale nie będę zmieniał wszystkiego tylko po to bo sobie ubzdurałem, że hjkl jest lepsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Zadajesz pytanie, odpowiadam ci na nie, a ty mnie wyśmiewasz i cwaniakujesz.

@asdxmee: Nie wyśmiewam cię. Zawołałem cię bo to wytłumaczenie:

tryb normalny służy do nawigacji, więc w trybie tekstowym wychodzisz do normalnego, przesuwasz się i potem wracasz do tekstowego

Wydaje mi się absurdalne na takiej samej zasadzie jak "strzałki służą do nawigacji niezależnie od trybu vi". Dalej to już ty mnie wołałeś odpowiadając na komentarz, który nawet nie był
  • Odpowiedz
bardzo cenie sobie Insert/Home/itd w osobnym bloku - jest jednak wygodniej

@NewEpisode: to ja mam tutaj Home i End zmapowane pod Ctrl+U i Ctrl+I... a za Ctrl robi CapsLock, bo to wydatnie ułatwia korzystanie z tych wszystkich skrótów klawiszowych ( )

Sa tam przyciski multimedialne? FN + cyferka?

@Dethspike: wszystko jest dostępne pod dodatkowymi skrótami klawiszowymi ( ͡º ͜ʖ͡º
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@NewEpisode: ja używam vima od jakichś 10+ lat i czasami używam strzałek, bo jest tak wygodniej. Chociaż fakt, że mam znakowane pod HJKL (klawiatura <40%)
  • Odpowiedz