Wpis z mikrobloga

Czemu jak pytam kolegów programistów ile zarabiaja to nie chca powiedziec? Zwykle mówia ze tyle ile np. senior zarabia w tej technogii, albo podają duze widełki. Sam dopiero się ucze i pierwsza praca jeszcze przedemna.
#programowanie #pracait #programista15k
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@odysjestem: tak se wmawiaj ;). Powiedzenie że np dżentelmen nie mówi o pieniądzach zostało dawno temu ukute żeby motłoch i plebs nie wiedział ile inni zarabiają i nie było presji płacowej. Kumpel odszedł do firmy X gdzie są stawki znane około 180/h. To ja poszedłem po podwyżke u siebie i nagle okazało sie, że podwyżka nie musi być 5 lub 10 procent. Odpowiednio zmotywowany pracodawca da i 30 ( ͡
  • Odpowiedz
@vornikor: O UoP. Postanowienia SN, że utajnianie zarobków może być tylko w wypadku udowodnionej szkody firmy, np jak mówiłbyś to konkurencji, ale nie może być nadużywane, a w szczególności nikt nie może zabronić mówić ci o tym innym pracownikom, w celu ukrywania nierówności w zarobkach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Zwykle mówia ze tyle ile np. senior zarabia w tej technogii, albo podają duze widełki.

@CommieDwarf: bo czesto w IT możesz mieć miesiące gdzie dostaniesz 10k brutto, a moga byc miesiące z crunchem, albo delegacjami, albo premiami gdzie zarobisz 50k brutto

Miesiąc delegacji w EU i już dostajesz w samych dietach ponad €1k, a gdzie dodatki, premie, nadgodziny, do tego jeszcze w IT masz od cholery różnych możliwych form zatrudnienia
  • Odpowiedz
@CommieDwarf nie wiem dlaczego, ale ja np otwarcie mowie gdy mnie ktoś zapyta. Uważam, ze "my pracownicy" powinnismy o tym gadac bo inaczej część bedzie ruchana i nawet sie o tym nie dowie.
  • Odpowiedz