Wpis z mikrobloga

Skrzynka-książka z Nazgulem - przykład, w jaki sposób można wykorzystać ilustrację ze starego kalendarza ( ͡° ͜ʖ ͡°) Uzbierało mi się już kilka egzemplarzy Tolkien Calendar sprzed roku-dwóch, a ponieważ jakoś tak przykro mi było na myśl, że takie ładne ilustracje mają leżeć w szufladzie, zaczęłam je wycinać i ozdabiać nimi pudełka. Tym razem padło na ilustrację The Hunt For Ring Johna Howe'a.

W niektórych tutorialach do decoupage'u można spotkać się z opinią, że grubego, błyszczącego papieru w rodzaju takiego, na jakim drukuje się kalendarze, nie da się ładnie nakleić na pudełko. Otóż da się :) Potrzeba tylko trochę cierpliwości i wyczucia na etapie namaczania, no i można naklejać takie wycinki raczej wyłącznie na płaską powierzchnię - nie ma co oczekiwać, że taki papier będzie się dopasowywał do załomów tak dobrze, jak np. papier ryżowy. Jest też trochę więcej roboty ze szlifowaniem nadmiaru, ale efekt końcowy jest całkiem zacny.

Duża drewniana skrzynka-książka o wymiarach ok. 24 x 19,5 cm, wysokość ok. 7,5 cm. Decoupage plus tradycyjnie detale odciskane, ręcznie rzeźbione, malowane i lakierowane, wypukła imitacja "stron" po bokach, do tego zdobienia pastą szklistą na "okładce" - więcej zdjęć w komentarzach. Skrzynka ma już właściciela ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Więcej moich szpargałów twórczych na #apaturiart

#lotr #wladcapierscieni #tolkien #handmade #rekodzielo #diy #chwalesie #hobby i trochę #sztuka
Apaturia - Skrzynka-książka z Nazgulem - przykład, w jaki sposób można wykorzystać il...

źródło: comment_1657252431TnYBEoUGgJ4MsVbRxWMIBG.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nupharizar: Dzięki () Skrzynka-książka tej wielkości i z podobną ilością detali to koszt od ok. 350 zł, zależnie od szczegółów projektu, ilości ręcznie rzeźbionych detali i tak dalej.
  • Odpowiedz
@Apaturia: nawet jak czytałem/słuchałem tej książki to tak mi się wydawało ale w filmie zapadła mi scena jak Eowyn broniła ojca w bitwie końcowej i Upiór/Nazgul mówi, żeby nie stawała między między Nazgulem i jego Panem (czy jakos tak). Jejku tyle lat w nieświadomości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Apaturia: ale to jest zajebiste! polecisz jakieś linki do tutoriali/stron jak takie coś zrobić albo oglnie jakieś fajne DIY własne albo innych do robienia takich oryginalnych i ciekawych giftów?
  • Odpowiedz
@odislaw: Uczyłam się z przypadkowych tutoriali na YouTube (decoupage, polymer clay, mixed media), a większości nauczyłam się w sumie metodą prób i błędów, więc trudno mi polecić coś konkretnego. Na początek warto ogarnąć sobie technikę decoupage, poćwiczyć trochę na mniejszych przedmiotach drewnianych (tabliczki, podkładki pod kubek itp.), a później popróbować na małych pudełkach. Kiedy pudełko jest już oklejone / pomalowane, można wtedy pobawić się w dokładanie różnych detali typu narożniki
  • Odpowiedz
@Hard_Ancient_Life: polecam tego allegrowicza ( ͡° ͜ʖ ͡°) na ten moment poczta Polska ma w swoich rekach trzy pudelka na kosci do D&D wykonany przez Apaturie, pochwale sie na tagu jak tylko wpadna ale na zdjeciach wygladaja mega ( ʖ̯) tak ze polecam uslugi!
  • Odpowiedz