Wpis z mikrobloga

OK, panowie krzyczący straszne rzeczy o wakacjach kredytowych i nadpłatach – wytłumaczcie mi laikowi, który posiada podstawową wiedzę taką, że:
1. Kredyt udzielony przez Bank odbywa się na zasadzie kreacji pieniądza, więc każdy kredyt, który udzielił bank spowodował napływ nowego pieniądza na rynek i w efekcie działał proinflacyjnie.
2. Przy spłacie rat kapitałowych pieniądze przeznaczone na ratę kapitałową są całkowicie usuwane z rynku – więc spłata kapitału to działanie deflacyjne.

Jeżeli Banki mają stracić na wakacjach kredytowych 20mld PLN i zakładamy, że zostaną te pieniądze przeznaczone na nadpłatę kredytu – to mamy w efekcie usunięcie z rynku 20mld PLN – czyli dosyć mocny efekt deflacyjny.
Nie jest to "rozdawanie pieniędzy", ponieważ kredyt „na wakacjach” kredytobiorca musi i tak spłacać z pieniędzy, które albo oszczędził wcześniej albo zarobił. Nie ma czynnika generującego pieniądz.

Jak pieniądze te nie zostaną wykorzystane na nadpłatę – to i tak są już obecne na rynku, ponieważ kredyt już został wprowadzony na rynek, więc nie powinny mieć wpływu na nic.

Czy się mylę?

#kredythipoteczny #banki #finanse #inflacja
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jbc_wszystko Wydaje się że masz rację, ale pewnie chodzi o to, że zakładając brak nadpłat zaoszczędzonymi pieniędzmi, to 20 mld zł mogłoby być usunięte z rynku w czasie wakacji, a nie będzie. Zakładając brak nadpłat w ogóle. Czyli nie ma efektu proinflacyjnego ale chwilowo nie ma też deflacyjnego.
  • Odpowiedz
@jbc_wszystko: Jeżeli przez kreacje pieniądza rozumiesz wprowadzanie do obiegu to tak, kredyt temu służy. Ja rozumiem przez kreacje piniądza tworzenie nowej kasy, czyli np. emitowanie obligacji, w tym przypadku zwiększa się ilość pieniadza w gospodarce. Banki komercyjne muszą mieć pokrycie na kredyty bo te pieniądze idą np. do sprzedającego mieszkanie. W obligacjach działa to inaczej.
  • Odpowiedz
@yggdrasil:

Banki komercyjne muszą mieć pokrycie na kredyty

Ale nie musza mieć pokrycia w 100%, stąd bierze się właśnie kreacja banków komercyjnych. A obecna rezerwa obowiązkowa dla banku to 2%...
Więc mamy Rezerwę nadwyżkową = Wkład -
  • Odpowiedz
@jbc_wszystko: Tylko, że jak bierzesz kredyt w banku A i osoba, której przelewasz kasę ma konto w banku B to przecież bank A musi mieć pokrycie na ten kredyt, bo musi przelać kasę do banku B. To o czym piszesz działa jak obie osoby mają konto w tym samym banku. Czy rezerwa obowiązkowa nie dotyczy pokrycia depozytów?
  • Odpowiedz
@yggdrasil: Ale jak napisałem bank nie musi mieć 100% pokrycia kredytu i stąd bierze się kreacja kredytu.

zakładasz, że 100% ludzi nasplaci kredyt, a to błąd. Myślę, że max. 20-30% nadpłaci 100% kasy z wakacji.

To jest wtedy 30% kasy z kredytu zdjętej z rynku, a ta część która wydadzą i tak jest na rynku, bo jakby nie wakacje to by wpadła do banku jako zysk, a usunięta będzie tylko
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@vertical: 20 mld zł to część odsetkowa rat, czyli przychód banku, który nie byłby nigdy usunięty z rynku. To nie jest część kapitałowa zwracana do NBP.
  • Odpowiedz
@jbc_wszystko: Moim zdaniem dużo zmienia ponieważ sugerujesz, że to banki komercyjne specjalnie tak robią, a nie mają na to wpływu.
Jeżeli chodzi o pokrycie to jeżeli bank nie ma pokrycia dla kredytu to co się dzieje jak przelewasz do innego banku? No przecież ta kasa musi przejść, chociażby wirtualnie.
  • Odpowiedz
Moim zdaniem dużo zmienia ponieważ sugerujesz, że to banki komercyjne specjalnie tak robią, a nie mają na to wpływu.

@yggdrasil: Mają wpływ, bo mogą nie udzielić kredytu i nie zapożyczać się na udzielenie kredytu w NBP tworząc tym samym dodatkowy pieniądz w obiegu.
Zresztą banki komercyjne specjalnie tak robią, bo na tym zarabiają, chyba, że chcesz mi tu aktualnie wcisnąć, że banki komercyjne działają pro bono i dla dobra społecznego XD

Jeżeli chodzi
  • Odpowiedz
@broker OK, ale na chłopski rozum :) skoro płacenie co miesiąc 2,5 mld zł odsetek do banku ma mieć działanie deflacyjne bo kasa jest zbierana z rynku, to wstrzymanie tego zbierania na 8 miesięcy powoduje przy braku nadpłat brak działania deflacyjnego w tym czasie? Czy może płacenie odsetek nie ma działania deflacyjnego? Chyba ogranicza konsumpcję, tak mi się wydaje. Czy nie ogranicza bo jak nie ja wydam tę kasę to wyda
  • Odpowiedz
@jbc_wszystko: Rezerwa obowiązkowa dla banku to 3,5%, ale co ważniejsze banki mają też wymogi kapitałowe. Żeby udzielić kredytu innym podmiotom niż państwo musi mieć własne kapitały odpowiadające ryzyku, a żeby je mieć musi emitować obligacje ze zwiększonym ryzykiem (odpowiedzialność za straty prawie jak akcje) lub akcje - inwestorzy oczekują dużych, często z góry obiecanych stóp zwrotu, a tych w czasie wakacji nie ma
  • Odpowiedz