Wpis z mikrobloga

@Chekatomba: Norma umysłowa to jedno odchylenie standardowe od średniej, w tym zakresie ciężko odróżnić czy spotykamy człowieka z IQ 90 czy 110. Upośledzenie zaczyna się około IQ 70 i są to osoby, które są samodzielne i mogą pracować na jakimś stanowisku z powtarzalnymi czynnościami.
  • Odpowiedz
@bitcoholic: Jeśli to dane podawane przez Lynna to można się nimi podcierać. Na podstawie 30-40 krajów wyliczyli sobie równanie korelacji IQ z PKB kraju i przeliczyli je na inne kraje. W ten sposób zawsze najniższe wartości będą miały kraje albo nisko uprzemysłowione albo bardzo ludne. To nie są wyniki pochodzące z badania IQ ludności.
  • Odpowiedz
@KubaGrom:
Osoba z IQ 90 może już mieć lekkie problemy z czytaniem ze zrozumieniem (gdzieś czytałem że 85 to taka granica żeby dobrze rozumieć co czytamy) z kolei 110 to już ktoś kto bez problemu zdobędzie wykształcenie wyższe.
Nie wspominając już że jedna z tych osób będzie najprawdopodobniej konserwatystą a druga liberałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Więc raczej rozróżnisz!
  • Odpowiedz
To też, ale gdyby małe afrykaniątka od małego porządnie karmić i wysłać do szkoły zamiast na wojnę albo na pustynię szukać wody, to te kilka-kilkanaście punktów dałoby się podciągnąć.

@Jin: wiem że zasługuję na order złotej łopaty, ale zobacz na murzynów w ameryce, kilka punktów tak ale i tak niewiele to zmieni
  • Odpowiedz
  • 0
@siurasek:

Zdarza się, że ktoś mnie woła do dużo starszych wpisów ;)

Czarni w USA mają ten problem, że nie są równo traktowani - tzn. lewica traktuje ich jak debili i daje im się kisić w sosie "czarnej kultury".
Po 2 wojnie światowej Niemcy badali dzieci pozostawione przez czarnych żołnierzy USA i różnica między nimi, a białymi Niemcami była pomijalna.
  • Odpowiedz
@Jin dzieci pozostawione przez czarnych żołnierzy czy dzieci zrobione przez czarnych żołnierzy białym Niemkom? Mulat murzynowi nierówny, bo dostaje tą cząstkę białego lepszego genomu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz