Wpis z mikrobloga

@Glimpse0fTheFuture: cała polityka dotacji z funduszy europejskich polega na redystrybucji dóbr , co do mechanizmów to czym ona się różni od gospodarki centralnie planowanej w dawnym ZSSR? Usługi publiczne takie jak zdrowie ,transport publiczny ,szkolnictwo to dziura bez dna , fundamentem każdej gospodarki są surowce i energia. Krwiobiegiem banki i instytucje finansowe. Hiszpania jest doskonałym przykładem do czego doprowadziła polityka redystrybucji dóbr. Usługi to najsłabszy filar w każdej gospodarce i
  • Odpowiedz
@manikcs: nikt nie chce zatrudniać pracowników na uop, każdy chce przerzucić koszty na podwykonawcę, problemem są koszty a tak naprawdę to poziom podatków i koszt utrzymania pracowników w stosunku do wypracowywanych dochodów , stara zasada mówi żeby nie zajechać konia na którym się jedzie.
  • Odpowiedz
B2B w przypadku gdy jeden klient stanowi 80% dochodów lub więcej nie powinno być możliwe. Stosujesz optymalizację podatkowa, nie jesteś biznesmenem synku.

@CultedelaRaison: przecież jest cała masa firm które mają jednego klienta przez lata. W jaki sposób takie firmy miałyby przejść na UoP? I zatrudniać pracowników? Co ty w ogóle bredzisz?
W jakim okresie czasu to 80%? Miesiąc? Pół roku? Puknij się w łeb.
  • Odpowiedz
Czy jakiś dev po Wyższej Szkole Biznesu w Czeladzi klepiący coś w Javie dla software house'u i zarabiający te 12k brutto pracuje ciężej niż pani z Biedronki czy powiedzmy nauczyciel?

@katolabirynt: dlatego, że ten klepacz w Javie może zawsze zastąpić panią z Biedronki, natomiast w drugą stronę niekoniecznie. Jeśli miałbyś kiedykolwiek do czynienia z pracą na stopniu menedżerskim, wiedziałbyś jak bardzo cenna jest wykwalifikowana kadra.

Tu nie chodzi o to
  • Odpowiedz
Nie dość, że nie masz bladego pojęcia o ekonomii i podatkach to jeszcze sypiesz jakimiś korwinizmami.

@Glimpse0fTheFuture: xD i to mowi kolels pracujacy w biurze rachunkowym za zgaduje 2-3k max i wklepujacy faktury do kompa xD
tak ty znasz sie na ekonomii :D
to że skończyłeś jakąś gównouczelnie z leśnymi dziadkami którzy bronili dyplomy za prl na ekonomii czy moze jakies finanse i rachunkowosc, to nie znaczy ze masz jakiekolwiek pojecie
  • Odpowiedz
@geronimo80:

Sądząc po twoim nicku to jestem od ciebie o 20 lat młodszy. To naturalne, że człowiek który się rozwija, kształci w pewnym kierunku i jest w trakcie nabywania zawodu (chcę zostać biegłym rewidentem) nie zarabia na początku najwięcej. Fakt, pracowałem w niewielkim biurze rachunkowym przez dwa miesiące, ale teraz jestem na zwolnieniu lekarskim z możliwością jego przedłużenia- choruję na depresję. Zresztą co w tym zabawnego, że 22 latek w
  • Odpowiedz
To naturalne, że człowiek który się rozwija, kształci w pewnym kierunku i jest w trakcie nabywania zawodu (chcę zostać biegłym rewidentem) nie zarabia na początku najwięcej.

@Glimpse0fTheFuture: Nie wiem czy naturalne, w twoim wieku miałem jakieś 2,5 średniej krajowej.

Zresztą co w tym zabawnego, że 22 latek w swojej pierwszej pracy zarabia 4000 zł netto na
  • Odpowiedz
@gatineau
Jak myślisz, dlaczego dla programistów jest ryczałt 12% i składka zdrowotna 500zl zamiast 9%?
Bo uciec takiej osobie z kraju jest dużo łatwiej, niż całej firmie świadczącej usługi lokalnie ;) Dlatego stwierdzili, że lepsze te 12% z czegoś niż 100 z niczego.
Czy się cieszę? Tak, ale uważam, że każdy powinien mieć takie opodatkowanie a nie tylko osoby, które łatwo mogą zmienić rezydencję podatkowa. Natomiast idąc Twoim tokiem rozumowania, pozbyłbyś
  • Odpowiedz
Bo uciec takiej osobie z kraju jest dużo łatwiej, niż całej firmie świadczącej usługi lokalnie ;) Dlatego stwierdzili, że lepsze te 12% z czegoś niż 100 z niczego.

@Michaelo_proteino: nawet pisowcy rządzący to rozumieją, ale ich elektorat nie potrafi tego ogarnąć :D
  • Odpowiedz
@geronimo80: Mając jedynie licencjat/inżyniera w wieku 22 lat zarabiałeś 2,5 średniej krajowej? Gratuluję.

,,Nie miałeś też skrupułów pójść 2 mc po zatrudnieniu na l4 i jeszcze się dziwisz że szefowa się w-----a."

Co to znaczy, że nie miałem skrupułów? Mój lekarz zgodnie ze swoją wiedzą wystawił mi takie zwolnienie, nie czułem się na siłach, ot co. Tak się po prosty złożyło, że nastąpiło to 2 miesiące po moim zatrudnieniu. A szefowa najwyraźniej
  • Odpowiedz
@geronimo80
Siłą PiSu jest durny elektorat, natomiast pisowcy sami w sobie są cwani i inteligentni, co więcej pomimo faktu, że ich nienawidzę to bardzo podziwiam, ponieważ wykorzystują perfekcyjnie durnych ludzi by uzyskać cel ;) powiedzą że IT złe i trzeba z nimi walczyć, co się spodoba chołocie, a w tym samym czasie pod stołem laskę robią temu złemu programiście ;)
  • Odpowiedz
Mając jedynie licencjat/inżyniera w wieku 22 lat zarabiałeś 2,5 średniej krajowej? Gratuluję.

@Glimpse0fTheFuture: W sumie to jeszcze przed, firmę założyłem na studiach.

Co to znaczy, że nie miałem skrupułów? Mój lekarz zgodnie ze swoją wiedzą wystawił mi takie zwolnienie, nie czułem się na siłach, ot
  • Odpowiedz
Siłą PiSu jest durny elektorat, natomiast pisowcy sami w sobie są cwani i inteligentni, co więcej pomimo faktu, że ich nienawidzę to bardzo podziwiam, ponieważ wykorzystują perfekcyjnie durnych ludzi by uzyskać cel ;) powiedzą że IT złe i trzeba z nimi walczyć, co się spodoba chołocie, a w tym samym czasie pod stołem laskę robią temu złemu programiście ;)

@Michaelo_proteino: z tą inteligencją pisowców bym nie przesadzał, jakieś pojedyncze jednostki
  • Odpowiedz
@geronimo80:

Szefowa zdecydowała się mnie zatrudnić podpisując UoP. Obie strony powinny dotrzymywać umów. To nie tak, że nie chcę pracować, bo gdyby tak było to bym tej umowy z nią nie podpisywał. Korzystam jedynie ze swoich praw biorąc zwolnienie lekarskie. Do mojego psychiatry chodzę już od +- pół roku więc jestem z nim w stałym kontakcie, chodzę do niego raz na miesiąc, piszę z nim internetowo więc dobrze wie o
  • Odpowiedz
1500 jest większe niż 935. Człowiek opodatkowany na 17% płaci wyższe podatki niż człowiek opodatkowany na 8,5% ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@katolabirynt: naucz się pisać poprawnie po polsku.
Jeżeli już ten 17% płaci wyższe PROCENTOWO podatki.
Wyższe
  • Odpowiedz
Szefowa zdecydowała się mnie zatrudnić podpisując UoP. Obie strony powinny dotrzymywać umów. To nie tak, że nie chcę pracować, bo gdyby tak było to bym tej umowy z nią nie podpisywał. Korzystam jedynie ze swoich praw biorąc zwolnienie lekarskie.

@Glimpse0fTheFuture: czyli kiedy ci pasuje, to prawa, a kiedy szef napisal ci cos niemilego to wymagasz kultury.
Widzisz mial pelne prawo napisac to co napisal i z niego skorzystal. Wiec z czym masz
  • Odpowiedz