Wpis z mikrobloga

praca na UOP powinna być bardziej poluzowana tak aby opłacało się bardziej być na UOP niż na b2b albo ewentualnie porównywalnie opłacalne

@Positano1: Dokładnie, opodatkowanie obydwu form powinno być zbliżone, a nie gigantyczne różnice jakie mamy teraz.
  • Odpowiedz
Chodzą prywatnie po lekarzach, żeby w ramach legalnej łapówki dostać się do państwowego szpitala bez kolejki.

@callver34: to to już nie ma z 10/15 lat.

Prywatnie się chodzi, bo termin na zasrany NFZ masz za 3-6 miesięcy.
W listopadzie miałem skierowanie do laryngologa z dopiskiem pilne, nawet z ciekawości sprawdziłem stronę NFZ i obdzwoniłem jeszcze kilka przychodni (bo na luxmed najszybszy termin miałem po tygodniu) termin na luty najwcześniej - tak wygląda
  • Odpowiedz
Dokładnie, opodatkowanie obydwu form powinno być zbliżone, a nie gigantyczne różnice jakie mamy teraz.

@Cierniostwor: co za problem, przejdź na b2b i nie jęcz.
Tak na prawdę powinien być podatek pogłówny, a nie żadne j----e procenty.
  • Odpowiedz
@CultedelaRaison: i tak działają ci kretynscy prawodawcy xdddd Prowadź firmę, miej kilku klientów, jakoś to idzie. Nagle wygrywasz największy przetarg w swojej karierze, otwierasz szampana, życie jest piękne. Okazuje się że ten jeden klient będzie stanowił 80% Twoich przychodów. Zamykają Ci firmę bo jesteś oszustem xd
Każde takie ograniczenia są bez sensu i tylko utrudniają życie wszystkim ludziom a robione są dlatego że kogoś d--a boli że ktoś może mieć
  • Odpowiedz
@CultedelaRaison: synku a co w przypadku gdy kontrahent jest z zagranicy i nie chce mieć biura i nic wspolnego z lokalnym syfem ?

Ja tak mam w 100 % i mam w nosie ze nie jestem „ biznesmenem „ i lata mi to zarabiam w euro i nazywaj mnie jak chcesz .
  • Odpowiedz
@geronimo80: mam nadzieję, że tym razem ten cudowny portal nie zepsuje wołania :)

Nie rozumiem, o co Ci w końcu chodzi z krajami skandynawskimi. Jak mówiłem, tam mobilność społeczna jest największą, najłatwiej jest awansować na drabinie, najłatwiej jest się wybić. Tak mówią dane statystyczne.

Nie proponuję (i nikt z poważnych uczestników debaty publicznej w PL też) podatku 90% dla najbogatszych, zresztą wprowadzenia takich samych stawek/progów jak w bogatszych krajach też nie. Chodzi
  • Odpowiedz
mam nadzieję, że tym razem ten cudowny portal nie zepsuje wołania :)

@katolabirynt: portal jest spoko, ty coś popsułeś ;)

Nie rozumiem, o co Ci w końcu chodzi z krajami skandynawskimi. Jak mówiłem, tam mobilność społeczna jest największą, najłatwiej jest awansować na drabinie, najłatwiej jest się wybić. Tak mówią dane
  • Odpowiedz
@CultedelaRaison po prostu na b2b i na UoP podatki i składki powinny być podobne. Oczywiście wszyscy powiedzą - zróbmy na UoP jak na b2b. A moim zdaniem to nierealne i powinno być to jakieś 20/30/35% w progach podatkowych (np. do średniej krajowej 20%, powyżej 30%, a powyżej 3 średnich 35%)

Abstrahując od tego co jest działalnością a co nie, to nie widzę powodu, by ktoś kogo pracę wycenia klient/rynek na 10k
  • Odpowiedz
@geronimo80: czyli ranking mobilności społecznej tworzony dla światowego forum ekonomicznego jest do d--y i niczego nie odzwierciedla, ale TY WIESZ, że to wygląda inaczej. Spoko.

Co do podatków to może zacznijmy od propozycji OPa: niech ludzie, którzy realnie świadczą stosunek pracy (pracują tylko dla jednej firmy), płacą podatki jak wszyscy a nie uciekają na 5% IP Boxa czy inne tego typu wymysły. Przy tej okazji: nie kłamię, ludzie zarabiający 30k
  • Odpowiedz
@CultedelaRaison: domena jednoosoboeych działalności jest posiadanie jednego klienta. Ciężko samemu rrobic coś długofalowo dla więcej niż jednego xd widzę że debile tego nie rozumieją. Tak działa prawie każdy lekarz, pielęgniarka, programista czy twórca. Ma jednego klienta. Jeśli zakazesz posiadania jednego klienta, równie dobrze możesz zakazać całkowitego istnienia jdg. Wtedy ludzie pojadą pracować za granicę xd bo nikt nie będzie dawał r----ć się w dupę bez znieczulenia przez rząd.

Poza tym
  • Odpowiedz
@Jamniki2: co więcej typ chcę mnie ojradact żebym więcej kasy na bonbelki wydał xd z żoną i tak planujemy wyjechać do normalnego kraju w ciągu 3 lat xd więc czekam aż się zacznie branża walić pomysłami pisu. Idealny moment na wyjazd
  • Odpowiedz
czyli ranking mobilności społecznej tworzony dla światowego forum ekonomicznego jest do d--y i niczego nie odzwierciedla, ale TY WIESZ, że to wygląda inaczej. Spoko.

@katolabirynt: światowe forum ekonomiczne, którego głownym celem jest wprowadzenie idei "nic nie będziesz posiadał i będziesz szczęśliwy" :d tia. porozmawiaj sobie ludźmi z tych wspaniałych krajów skandynawskich. I zobacz jak fajnie mają ambitniejsze jednostki to zrozumiesz ;)

płacą podatki jak wszyscy a nie uciekają na 5%
  • Odpowiedz