Aktywne Wpisy

JakDorobic_com +77
Przyszła pora na nowe #rozdajo
Do wygrania ponownie stówka do wykorzystania na zakupy w Allegro, a pytanie konkursowe brzmi: jaki był Twój największy błąd finansowy i czego Cię nauczył?
Oprócz odpowiedzi na pytanie w komentarzu pod tym wpisem zostawcie też plusik.
Poznajcie
Do wygrania ponownie stówka do wykorzystania na zakupy w Allegro, a pytanie konkursowe brzmi: jaki był Twój największy błąd finansowy i czego Cię nauczył?
Oprócz odpowiedzi na pytanie w komentarzu pod tym wpisem zostawcie też plusik.
Poznajcie
źródło: wykop rozdajo 100 zl
Pobierz
adam-pajac +411
#ishowspeed Plusiki dla Ewy Swobody, która opluła murzyna ciepłym moczem i nie zgodziła się uczestniczyć w tym atencyjnym cyrku
źródło: ewa
Pobierz

Debian GNU/Linux 11 (bullseye) aarch64 (RaspberryPi OS najnowszy)
Kernel: 5.15.32-v8+
System na tym samym dysku o którym mowa, nie ma żadnego innego.
Mam problem z dyskiem (?). Człowiek dzisiaj pomagał drugiemu dane odzyskiwać, a tu karma strony pomyliła ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam na malinie postawiony serwer minecrafta. Po jakimś czasie gry serwer freezuje się z błędem "Input/Output Error", komenda "ls" rzuca
bash: /usr/bin/ls: Input/output error. Nie mam dostępu do większości komend, w tym dmesg więc mam ograniczoną możliwość jakiejkolwiek diagnostyki.Myślałem że jest problem z dyskiem, jednak jest on nowy (kilkadziesiąt godzin uptime), plus logi z smartctl nie wykazują problemów.
Zrzut z
sudo smartctl -a /dev/sda: https://pastebin.com/sMnRwhK8 + najważniejsze na screenie.#linux #serwery #minecraft #raspberrypi #raspberry #komputery
źródło: comment_1655841469TLDXB80jppnUTIzy3dp151.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@NewEpisode: to się raczej nie przyda, bo jeżeli problem jest z zasilaniem, to raczej wynika z ograniczeń portów USB. Najlepiej takim kabelkiem byłoby dysk podłączyć, zasilanie wziąć z oddzielnego zasilacza i sprawdzić, czy nadal będą problemy.
źródło: comment_1655845032RTEM9rlHpvXFxJoF97Tm0i.jpg
Pobierz@rewida17: Niestety nie, świeża instalacja i ponad 220GB wolnego. TMP na jednej partycji z /home i /
@wojciet: Nie mam takiej możliwości na chwilę obecną + malinka zajmuje mało miejsca + bierze naprawdę bardzo mało prądu.
@NewEpisode: /tmp jest czyszczony po każdym reboocie, będzie miał jakieś 4Gb ;) Także ja bym stawiam że albo ram-u Ci brakuje (bieda lekarstwo, swap file) albo brakuje miejsca w /tmp na pliki tymczasowe, ale dziwnie masz to zrobione alby trzymać tmp na dysku a nie jako tmpfs ( ͡° ͜ʖ ͡°)