Wpis z mikrobloga

Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.4 8GB
Debian GNU/Linux 11 (bullseye) aarch64 (RaspberryPi OS najnowszy)
Kernel: 5.15.32-v8+
System na tym samym dysku o którym mowa, nie ma żadnego innego.

Mam problem z dyskiem (?). Człowiek dzisiaj pomagał drugiemu dane odzyskiwać, a tu karma strony pomyliła ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mam na malinie postawiony serwer minecrafta. Po jakimś czasie gry serwer freezuje się z błędem "Input/Output Error", komenda "ls" rzuca bash: /usr/bin/ls: Input/output error. Nie mam dostępu do większości komend, w tym dmesg więc mam ograniczoną możliwość jakiejkolwiek diagnostyki.
Myślałem że jest problem z dyskiem, jednak jest on nowy (kilkadziesiąt godzin uptime), plus logi z smartctl nie wykazują problemów.

Zrzut z sudo smartctl -a /dev/sda : https://pastebin.com/sMnRwhK8 + najważniejsze na screenie.

#linux #serwery #minecraft #raspberrypi #raspberry #komputery
NewEpisode - Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.4 8GB 
Debian GNU/Linux 11 (bullseye) aarc...

źródło: comment_1655841469TLDXB80jppnUTIzy3dp151.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Bpnn: wyłączyłem generowanie mapy w tle, może się coś przegrzewa w skutek ciągłego zapisu i go odłącza. Zobaczymy czy coś to dało
  • Odpowiedz
@NewEpisode: myślę, że to może być zasilanie. Zasilasz dysk z portu usb, czy masz dodatkowe? Moje rpi lubiło odłączać hdd. SSD też w peaku może chyba wziąć więcej prądu niż rpi jest w stanie dać.
  • Odpowiedz
@Bpnn: Zasilanie do RPI teoretycznie oryginalne, ale wezmę jeszcze jutro pomierze ile prądu żre malina i dysk, może coś to podpowie. W razie czego mam jeszcze ładowarkę z Huawei 5V@4A więc będzie do testów. Dzięki póki co za odpowiedź ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@NewEpisode: ładowarka nic nie zmieni, takie specjalny kabel jak wyżej potrzebujesz lub hub usb z własnym zasilaniem do którego podepniesz dysk ale to tez śliski temat bo minimum te 2A musiałby dawać dla dysku, w peaku u mnie dysk więcej niż 1.5A brać
  • Odpowiedz
@NewEpisode w końcu dojdziesz czy to może zasilanie a może przegrzanie.... Mimo to radzę całkowicie wyeliminować ten problem. Wywal tą malinkę do kosza i zamiast tego kup jakaś płytę od laptopa z np. ryzenem. Zainstaluj pasywne chłodzenie, podłącz dyski i resztę barachła i walnij to gdzieś za szafą zapominając o problemie na zawsze
  • Odpowiedz
@Bpnn: @KKK1337: Z tego co mi wiadomo to dyski 2,5" nie powinny brać więcej niż 0.55A, więc powinno być na styk z mocą z USB.

@rewida17: Niestety nie, świeża instalacja i ponad 220GB wolnego. TMP na jednej partycji z /home i /
@wojciet: Nie mam takiej możliwości na chwilę obecną + malinka zajmuje mało miejsca + bierze naprawdę bardzo mało prądu.
  • Odpowiedz
/usr/bin/ls: Input/output error

@NewEpisode: /tmp jest czyszczony po każdym reboocie, będzie miał jakieś 4Gb ;) Także ja bym stawiam że albo ram-u Ci brakuje (bieda lekarstwo, swap file) albo brakuje miejsca w /tmp na pliki tymczasowe, ale dziwnie masz to zrobione alby trzymać tmp na dysku a nie jako tmpfs ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bpnn: @rewida17: @NewEpisode: Błagam Was Panowie, zacznijcie proszę czytać dokumentacje choć pobieżnie. Nie chodzi o to, żeby ogarniać noty aplikacyjne Arm ale o nabranie nawyków w kwestii pozyskiwania wiedzy, która z czasem przerodzi się w intuicję. Z jednej strony fajnie, że staracie się znaleźć rozwiązanie. Z drugiej strony każda porada to sugestia. W wypadku tego tagu porady (coś tam ktoś jest blisko) nie są podparte żadną
  • Odpowiedz