Wpis z mikrobloga

via Rowerowy Równik Skrypt
  • 54
351 516 + 149 = 351 665

Eksploracja wzdłuż rzek i odkrywanie zapomnianych linii kolejowych to jedne z moich ulubionych typów wycieczek, więc trasa z połączeniem obu tych tematów musiała być wystrzałowa ( ʖ̯) Główny punkt przedzieranie się wzdłuż Narwi od Zegrza, do Orzechowa, czyli do dawnego mostu linii kolejowej Legionowo-Nasielsk. Linia ta niepodziałania zbyt długo, bo chyba tylko pół roku, otwarta w 1939roku, a we wrześniu most wysadzony przez polskie wojsko w ramach działań zabezpieczających przed naporem szkopów (obecnie na filarach dawnego mostu poprowadzony jest rurociąg).

Pierwsza część nadnarwiańskiego odcinka to sporo pomostów, plaż, starych i nowych portów w Jachrance i ścieżki wzdłuż hoteli, domków, ośrodków (o dziwo wszystko przejezdne, nikt sobie na szczęście żadnej bramy nie postawił przy rzece) Drugi odcinek po przekroczeniu DW632 to mega przyjemne i malownicze łąki wzdłuż rzeki.

Od Narwi odbiłem ładnym wąwozem i dalej do Nasielska trzymałem się śladu dawnego nasypu kolejowego, linia padła dawno, więc pozostałości po niej za dużo już nie ma, a jak już znalazł się jakiś wiadukt, to fest zarośnięty. A na dokładkę do ciekawej trasy objechałem m.in. Rezerwat Przyrody Zegrze.

Na głównej fotce próg wodny na Narwi i Zapora Dębe w tle.

#kwadraty
Max square: 50x50
Max cluster: 4157 (+8)
Total tiles: 10465 (+2)

#rowerowyrownik #gravel #100km

Skrypt | Statystyki
Pobierz SnikerS89 - 351 516 + 149 = 351 665

Eksploracja wzdłuż rzek i odkrywanie zapomnianyc...
źródło: comment_1654334223eFuk8UNiYouC1Mxu6kwhGW.jpg
  • 10