Aktywne Wpisy
piotre94 +108
Jak to jest, że zazwyczaj problemy natury psychicznej idą w parze z lewicowymi poglądami? ( ͡º ͜ʖ͡º) #bekazlewactwa #patologiazmiasta #psychologia
bert74 +6
Jednym z problemów filozofii #blackpill , który dostrzegłem, to niezrozumienie sytuacji "Chadów". Często przeceniany jest tutaj ich styl życia, rzekomo opierający się wyłącznie na zdobywaniu kolejnych partnerek, nie wykazując przy tym najmniejszego zaangażowania. Blackpill popada tutaj w ekstremum.
Nie wiem, jak każdy z Was definiuje Chada, to sprawa dość indywidualna. Miałem w życiu wiele partnerek, w większości były to "ONS". Najczęściej poznawałem je przez aplikacje randkowe typu Tinder. Moja liczba matchy oscyluje
Nie wiem, jak każdy z Was definiuje Chada, to sprawa dość indywidualna. Miałem w życiu wiele partnerek, w większości były to "ONS". Najczęściej poznawałem je przez aplikacje randkowe typu Tinder. Moja liczba matchy oscyluje
Tak dokładnie sobie wyobrażam dzisiejsze terapeutki świeżo po studiach, "produkowane" przez dzisiejsze szkoły od szablonu.
Traktowanie klienta jak uczniaka, odzywanie się do niego ze szkolną manierą.
"Nie kończymy terapii przez sms". Ten rozkazujący akademicki ton, znudzonej nauczycielki rzucającej tysięczny raz wyklepaną formułkę do całej klasy xD
"Ale skoro wolisz w taki sposób ok" nawet nie ma co komentować pisania takim zfochowanym tonem do pacjenta.
No i "przemyśl co to oznacza" - kończyny terapię, ale masz tu jeszcze zadanie domowe, przemyśl to sobie (#sebcel xD).
Oczywiście wszystko w takim bezosobowym lekko wyniosłym tonie, jak 60 letnia baba po pedagogii, która nie widzi w tobie człowieka tylko kolejny obiekt z którym pracuje.
Gdyby ta terapeutka traktowała opa jak człowieka, to napisałaby tego smsa tak:
"Szkoda, że rezygnujesz z terapii smsem. Dobrze by było się spotkać i podsumować spotkania, ale to twoja decyzja. Uważam, że nasze spotkania przyniosły widoczne rezultaty i były bardzo intensywne, przemysł jeszcze raz proszę, czy na pewno chcesz je zakończyć.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego."
Ten krótki sms pokazuje podejście dużego grona terapeutów do pacjenta - traktowanie jak obiekt, brak indywidualnego podejścia, klepanie wyuczonych formułek, wyniosłość i prowadzenie terapii według szablonów.
Niestety, dobrych terapeutów jest mało.
#terapia #przegryw
Żeby uzyskać uprawnienia psychoterapeuty konieczne jest ukończenie studiów z psychologii, a więc tak jak wspomniałem taka osoba nigdy nie powinna takiego dyplomu dostać. A tym samym to nie są dwie różne rzeczy, bo jedna jest następstwem drugiej.
@szarley: można bez studiów nawet, taka twoja wiedza