W Ukrainie podnoszą stopy procentowe w górę o 15p.p. (z 10% na 25%). Może to zainspiruje chociaż trochę naszego narodowego jastrzębia i nie będzie się skradał z jakimiś mikroruchami i od razu podwyższy na docelowe 7%(albo do poziomi inflacji bazowej czyli 8.5%)
@random123xdxd: a czemu ma sugerowac sie Turcja ktora ma 200% inflacji czy Ukraina w ktorej lataja rakiety ludziom na domy? Juz faktycznie blizsza jest Szwajcaria. Gdzie sens gdzie logika? UK ma inflacje 9%, a stopy 1%. Takim tempem podnosza.
@emil-hogan: Widze, że komuś miniratka podskoczyła ( ͡°͜ʖ͡°) Post dodany z lekką ironią i w formie żartu. Wiadomo, że Glapa podniesienie 0.75 albo coś w okolicy. Nijak nie wpłynie to na zahamowanie inflacji czy umocnienie waluty. I będziemy się tak kisić milka kwartałów ze stopami poniżej realnej informacji a jak na razie poniżej bazowej. Zakredytowani będą tracić ale oszczędzający tak samo będą w d*pe
@random123xdxd: dalej czekam do magicznych 18mies, po jakim to czasie w Czechach inflacja miala zaczac ostro spadac, jako ze byli pionierami podwyzek stop :) 13mies minelo, dalej miesiac w miesiac inflacja rosnie. No ciekawe ciekawe :)
Proponowal bym wejsc w polemike z tym Panem, wymienic sie pogladami i uświadomic go dlaczego jest glupi i podstaw ekonomii nie zna.
@random123xdxd: Stiglitz; Jako ciekawostka: Od 2003 legitymuje się tytułem profesora akademickiego Columbia University; specjalizuje się w dziedzinie mikroekonomii. W latach 1993–1997 był szefem Zespołu Doradców Ekonomicznych Prezydenta Stanów Zjednoczonych, a w latach 1997–2000 głównym ekonomistą Banku Światowego. Jest założycielem organizacji Initiative for Policy Dialogue (IPD), skupiającej ekspertów w dziedzinie rozwoju międzynarodowego. Przewodniczy Brooks World Poverty Institute (BWPI) z Manchester University oraz jest członkiem Papieskiej Akademii Nauk Społecznych. Nagrodę Banku Szwecji
@emil-hogan: To współczuję kredytu w aktualnej sytuacji ( ͡°ʖ̯͡°) mam nadzieję, że stałe stopy od samego początku albo chociaż jak jeszcze był nizszy wibor. Ja z różową z kolei szukamy mieszkanie od prawie 2 lat i rynek był tak rozgrzany, że nawet nie cena napompowana przez tani kredyt była problemem tylko brak fajnych mieszkań. Więc oszczędzaliśmy i inwestowalismy no i nazbierała się mała kupka na mieszkanie.
@gerypl89: To, że wiesz że jak nie wydasz pieniędzy dzisiaj to za miesiąc ta sama rzecz będzie kosztowała drożej. Dlatego wolisz ją kupić dzisiaj nawet na zapas jeśli jej nie potrzebujesz. I robi się błędne koło napedzania spirali inflacyjnej. Jako alternatywe masz opcję wpłacić $ na lokatę i za miesiąc mieć więcej niż dane dobro kosztuje dzisiaj. I jestes bardziej sklonny odwlec swoją konsumcje
@random123xdxd: tez wydaje mi sie, ze bedzie sie dalo ustrzelic jakas perełke w ciagu roku, dwoch. Natomiast mocno nie wydaje mi się, ze ceny runą. Bedą od czasu do czasu okazje, tych ktorzy przeszacowali. Takie moje zdanie. Ja osobiscie wierzylem w spadki od 2014 roku :) ile to juz analiz o spadkach czytalem, ile wpisow. Moglem i wtedy pozwolic sobie na kredyt ale nie bralem. Dlatego ostrzegam czasem ludzi przed spadkowiczami.
@emil-hogan: Zacznę od końca. Zabrać majątki? W sensie tylko gotówkę i zapisy zer na kontach ceteris paribus to wtedy mielibyśmy deflacje. Gdyby zabrać 40% ludzi aktywa pasywa nieruchomości jedzenie to wtedy (c.p.) mielibyśmy inflację.
Stopy mają na celu w jakiś sposób zubożyć społeczeństwo. Ale przede wszystkim ma na celu zniechęcić od konsumpcji na rzecz oszczędzania.
Co do spadków to się w pełni zgodzę. Większe spadki będą na wszelkiego rodzaju patoinwestycjach. Wielka płyta w
@random123xdxd: powiem tak, zobaczymy za 2 lata. Ja mojej opinii nie jestem pewien. Tak mi sie po prostu wydaje. Od dwoch lat probuje porozmawiac z jegomosciem ile spadly mieszkania od jego ostatniej jednoznacznie pewnej wypowiedzi na ten temat, nie chce chlop ze mna gadac.
@emil-hogan: xD jakiś random z wykopu. Ja też nie jestem swoich racji 100% pewien. Po prostu obstawiam, że mam rację i na tej podstawie podejmuję swoje decyzje. Wołaj za 2 lata to powiem czy kupiłem już mieszkanie za 1.2 mln dzisiaj warte 1.5 mln (5 lat temu pewnie i za 1mln bym kupił ale wtedy byłem jeszcze zbyt biedny)
@xxvv: tak i jestem zdania, ze wlasnie wtedy inflacja zacznie spadac po dobrych kilku miesiacach podnoszenia stop w USA i UE. Podnoszenie w Polsce czy Czechach wczesniej nic nie da. Jedynie podwyzszy zyski babkow. Zobaczymy.
W Czechach dla przykladu inflacja powinna zaczac spadac okolo 12mies przed spadkami w USA. Dodatkowo powinny to byc masywniejsze spadki niz za oceanem. Aktualnie 13mies minelo od poczatku podywzek a inflacja jak szla w gorw
W Ukrainie podnoszą stopy procentowe w górę o 15p.p. (z 10% na 25%). Może to zainspiruje chociaż trochę naszego narodowego jastrzębia i nie będzie się skradał z jakimiś mikroruchami i od razu podwyższy na docelowe 7%(albo do poziomi inflacji bazowej czyli 8.5%)
#nieruchomosci #inflacja #stopyprocentowe #kredythipoteczny
Glapinski powinien inspirowac sie:
Bankiem Centralnym UK - 1%
EBC - 0%
FED
Post dodany z lekką ironią i w formie żartu. Wiadomo, że Glapa podniesienie 0.75 albo coś w okolicy. Nijak nie wpłynie to na zahamowanie inflacji czy umocnienie waluty. I będziemy się tak kisić milka kwartałów ze stopami poniżej realnej informacji a jak na razie poniżej bazowej. Zakredytowani będą tracić ale oszczędzający tak samo będą w d*pe
Proponowal bym wejsc w polemike z tym Panem, wymienic sie pogladami i uświadomic go dlaczego jest glupi i podstaw ekonomii nie zna.
źródło: comment_1654183525fFlzewixqEGMaKTuVGyskD.jpg
Pobierz( ͡° ͜ʖ ͡°)
Stiglitz; Jako ciekawostka:
Od 2003 legitymuje się tytułem profesora akademickiego Columbia University; specjalizuje się w dziedzinie mikroekonomii. W latach 1993–1997 był szefem Zespołu Doradców Ekonomicznych Prezydenta Stanów Zjednoczonych, a w latach 1997–2000 głównym ekonomistą Banku Światowego. Jest założycielem organizacji Initiative for Policy Dialogue (IPD), skupiającej ekspertów w dziedzinie rozwoju międzynarodowego. Przewodniczy Brooks World Poverty Institute (BWPI) z Manchester University oraz jest członkiem Papieskiej Akademii Nauk Społecznych. Nagrodę Banku Szwecji
Ja z różową z kolei szukamy mieszkanie od prawie 2 lat i rynek był tak rozgrzany, że nawet nie cena napompowana przez tani kredyt była problemem tylko brak fajnych mieszkań. Więc oszczędzaliśmy i inwestowalismy no i nazbierała się mała kupka na mieszkanie.
I robi się błędne koło napedzania spirali inflacyjnej.
Jako alternatywe masz opcję wpłacić $ na lokatę i za miesiąc mieć więcej niż dane dobro kosztuje dzisiaj. I jestes bardziej sklonny odwlec swoją konsumcje
Ja osobiscie wierzylem w spadki od 2014 roku :) ile to juz analiz o spadkach czytalem, ile wpisow. Moglem i wtedy pozwolic sobie na kredyt ale nie bralem. Dlatego ostrzegam czasem ludzi przed spadkowiczami.
Zabrać majątki? W sensie tylko gotówkę i zapisy zer na kontach ceteris paribus to wtedy mielibyśmy deflacje. Gdyby zabrać 40% ludzi aktywa pasywa nieruchomości jedzenie to wtedy (c.p.) mielibyśmy inflację.
Stopy mają na celu w jakiś sposób zubożyć społeczeństwo. Ale przede wszystkim ma na celu zniechęcić od konsumpcji na rzecz oszczędzania.
Co do spadków to się w pełni zgodzę. Większe spadki będą na wszelkiego rodzaju patoinwestycjach. Wielka płyta w
źródło: comment_1654188550IjHqdr6UrpfSnaxYFMlFId.jpg
PobierzW Czechach dla przykladu inflacja powinna zaczac spadac okolo 12mies przed spadkami w USA. Dodatkowo powinny to byc masywniejsze spadki niz za oceanem. Aktualnie 13mies minelo od poczatku podywzek a inflacja jak szla w gorw