Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@Rst00: co do pierwszego punktu się nie zgadzam. Bardzo często ustawienia dotyczące języka są napisane właśnie w danym języku, mamy więc listę w stylu: English, Deutsch, Francois, polski

chiński, japoński, rosyjski, ukraiński, itp też są zapisane własnym alfabetem
  • Odpowiedz
3. W BooksList ten return z Bookiem wygląda źle i różni się tylko jednym propsem - ja to bym ogarnął jednym returnem z dynamicznym propsem albo wyrzucił te propsy do osobnej stałej i zrobił destrukturyzację

@Rst00: mógłbyś mi to proszę rozjaśnić?
  • Odpowiedz
@BRmedia: to znaczy, że nie rób refa tylko po to, żeby zmienić tę klasę (czystym jsem) tylko raczej coś takiego:

const [bookSaved, setBookSaved] = useState(false);

handleSaveBook(id, e)} className={bookSaved && 'book--saved'}>
  • Odpowiedz
@BRmedia:

oprocz tego co napisali koledzy wyzej:

- brak nawiasow przy ifach jednolinjkowych (najlepiej dodaj rule w eslint zeby ci krzyczalo)
-
  • Odpowiedz
@BRmedia: Granulacja jest trochę za mała, przez to masz bałagan.

https://github.com/browinskipl/BookLibrary/blob/4c3f5198da7018e93a06ae04b278c0a62330bc90/src/hooks/useBookSearch.js#L6

Wydzieliłbym tu osobno hooka do obsługi http i osobno samą logikę searcha, który zwróci dane. Dane bezpośrednio z serwera trzymałbym w stanie a takie flagi jak setHasMore(res.data.items.length > 0). Powinny być w helperach obok jako funckja i po prostu korzystać z surowych, ewentualnie wstępnie obrobionych danych z serwera. No i przede wszystkim w oóle nie korzystasz z "totalItems" które zwraca serwer.
  • Odpowiedz
@BRmedia: co do pisania komponentów mam prostą zasadę

useWrappedGenericApiOrExternalApi - najpierw hooki które obsługują mi wszystko, co związane z efektami ubocznymi. Jakieś API przeglądarki, czy requesty do serwera w jak najbardziej czytelny sposób.

useOneOfFooFunctionality - tutaj już bardziej domenowy hook, który korzysta z powyższych hooków, ale już używam w nim pojęć związanych z problemem który
  • Odpowiedz