Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@hubi-hubi: robiłem kilka pod ciśnieniem i mimo ze wychodził czysty profil to piwa były takie lekko wyprute z aromatów. Podziel się doświadczeniem jak fermentujesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@jmyung: jeżeli chodzi o drożdże które mają dać Ci estry np. do neipa to puszczam je 3/4 dni normalnie, a później zarzucam ciśnienie.
  • Odpowiedz
  • 0
@hubi-hubi: przy ipce też tak robię, dodatkowo np w 3 dniu wrzucam trochę chmielu na biotransformacje.
Ale mam pytanie odnośnie lagerow. Do tej pory jakoś nie udało mi dobrego czeskiego pilsa zrobic.
  • Odpowiedz
  • 0
@hubi-hubi: glownie chmielowe. Fermzilli używam już tylko do hazy ipek. Dolniaki odpuściłem. Myślałem ze juz masz przerobione warki na fermzilli.
  • Odpowiedz
  • 0
@hubi-hubi: nie, nie chodzi o goryczkę. Mówię o aromatach.
Na wykopie jest też kolega co zrobił już ponad 100 warek w fermzilli i pisał to samo co ja.
Nie testowałem jeszcze drożdży dedykowanych do fermentacji ciśnieniowej. Podobno takie robią robotę (slowa Filipa z Fermentum Mobile).
  • Odpowiedz
@hubi-hubi: tak, dokładnie. Miałem wrażenie jakby było niedofermentowane i takie dziwne bez aromatów (miałem wrażenie że nawet lekko ziemiste). P--o było dobre, ale na pewno nie było świetne. Wydaje mi się że przy fermentacji ciśnieniowej trzeba sypać dużo więcej chmielu niż standardowo i nie przesadzać z ciśnieniem. Mam w planie poeksperymentować przez wakacje z różnymi drożdżami i ilością chmielu. Tak aby wyłapać ten balans.

Przy ipkach już mam wprawę bo
  • Odpowiedz
  • 0
@jmyung: oczywiście - dam znać! Robiłem już dwie ipki ciśnieniowo i szczerze mówiąc nie zauważyłem, żeby były jałowe jeżeli chodzi o aromat chmielowy.
  • Odpowiedz
@hubi-hubi: Ja ipkach które puszczałem od początku fermentacji w 1bar zauważyłem zdecydowanie słabsze aromat względem ilości wrzuconych chmieli. Ale trzeba eksperymentować i ciągle ulepszać proces ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@jmyung: dzięki za porady, dam znać jak wyszło i będę kombinować. Temat nowy więc muszę się trochę nauczyć fermentowac. Lubię kwasy, więc taka fermentacja to sztos - 3 dni ostatnio trwała fermentacja, zalane na owoce na 10 dni i masz pycha puwi.
  • Odpowiedz