Wpis z mikrobloga

Codzienna praca 8h to jest jakaś katastrofa. A weź jeszcze do tego dolóż czas potrzebny na transport.

System powinien sie zmienić na 6h i piątek wolny. Zapewne oznaczaloby to mniejsze wpływy do portfela, ale raczej nieznaczne, za to ogromna roznica dla życia i wolności. Wtedy faktycznie daloby sie jakiś wyjazd weekendowy za granice zorganizowac, przeczytać ksiażke po robocie itd. A wezmy tez pood uwage ze ostatnie dwie godziny pracy nie są efektywne, bo to takie dożynanie człowieka, co też minimalizowaloby skutki uboczne krotszego czasu pracy

I argument, ze i tak se mozesz isc do maca na 6h jest poroniony. Raz ze nie zarobi sie tam tyle zeby sie utrzymac, a 2, jakby kazdy pracowal w tym samym systemie i troche mniej zarabial, to i ceny by spadły

A jak jeszcze ktoś sie uczy do zawodu po robocie, to juz w ogole masakra

#praca #przemyslenia #zycie #pracbaza
  • 212
  • Odpowiedz
@Roman_: A wykopowe #!$%@? całe życie będą patrzeć co robić, żeby się nie narobić i jęczeć, że Janusz chytry, a wszystko drogie xD
Tak niestety jest, ze żeby dojść do czegoś w życiu, to trzeba #!$%@?ć i nie oglądać się, ze może ktoś coś da. Ci którym się chce potem odcinają kupony od swojej ciężkej pracy, a reszta dodaje takie wpisy jak OP.
Pozdrawiam z roboty, gdzie zapieprzam 13-18h dziennie,
  • Odpowiedz
@essos jak 8 godzin nie jest dobre to nie oszukuj się że przez 6 godzin będziesz pracował efektywnie. Ostatecznie z 6 godzin prawdziwej pracy zrobi się 4. Pracodawca aż się pali do zmian!
  • Odpowiedz
@essos: poprawiłem: praca w ogóle to jakaś katastrofa

praca to jest największe marnotrawstwo czasu i energii w życiu człowieka. a jak ktoś myśli inaczej, to się powinien jebnąć w łeb i pójść do psychiatry xD
  • Odpowiedz
@essos:

mniejsze wpływy do portfela, ale raczej nieznaczne

25% mniejsze wplywy, czy sa to nieznaczne to juz kwestia indywidualna. Biorac pod uwage srednia krajowa to bedzie ok 1200zl.
Czy duzo czy to juz niech kazdy sobie sam policzy
  • Odpowiedz
Tak niestety jest, ze żeby dojść do czegoś w życiu, to trzeba #!$%@?ć i nie oglądać się, ze może ktoś coś da. Ci którym się chce potem odcinają kupony od swojej ciężkej pracy, a reszta dodaje takie wpisy jak OP. Pozdrawiam z roboty, gdzie zapieprzam 13-18h dziennie, ale na czysto 40-60k mi się udaje wyciągać. Nie mam kłopotów z przepracowaniem xD

@JudzinStouner: No super, ile lat dasz rade tak pracować
  • Odpowiedz
@BeHappy: To na czym teraz siedzisz skoro masz 2 x 4h? Ciekawy temat :)

Według mnie to zależy od podejścia ... ja np. nie mam problemu pracować 12 godzinne wachty. Jestem i tak poza domem i w ten sposób szybciej mi czas leci, a po robocie zawsze mam siłę żeby iść na siłownię, poczytać czy pouczyć się języka. A jak to mówią wszyscy na burcie liczy się to co jest
  • Odpowiedz
@localoca: Nie mogę Ci odpowiedzieć, bo właśnie zaczynam #!$%@?ć xD
A tak serio - robie tak już 9 lat i na pewno jeszcze kilka porobie. Zarobki mi się raczej zwiększają. Jak już zrobię to, co chcę, to zejdę na niższe obroty. 15k też mi potem spokojnie wystarczy. Ta rada jest dla wszystkich, którzy rozumieją zależność miedzy tym, co zainwestujesz, a tym, co otrzymasz w zamian.
  • Odpowiedz
@BeHappy: jak już jesteś na burcie, to aż tak ci są potrzebne te ekstra wolne godziny? Spędzasz je z kolegami marynarzami w day roomie?
Na początku 12h się wydaje #!$%@?. Później też, ale jak to mówią można się przyzwyczaić. I też nie będzie to #!$%@?. A skoro i tak jesteś na statku to chyba warto więcej zarobić?

A offshore bez dp? To trochę #!$%@? nie offshore :p
  • Odpowiedz
moja mina jako marynarza kontraktowego, który jedzie 5-6 tygodni po 12h dziennie bez wolnego jednego dnia

@Roman_: przy takiej pracy też bym wolał zapierdzielać po 12 h niż się nudzić na statku. Potem masz proporcjonalnie do tego wolnego więc wychodzi lepiej niż codziennie na 8h i jak niektórzy godzina na dojazd i godzina na powrót
  • Odpowiedz
@essos: pozdrawiam z HO, pracuje sobie efektywnie ~6h. Bez dojazdów, wstaje i w 5 min jestem w pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kocham to, o godzinie 15 mam zrobione wszystko co miałem zrobić w domu, obiad, jestem po pracy i mam wolną reszte dnia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz