Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Cześć, pisze to bo nie mam kogo się poradzić, a sytuacja w Polsce rozwala mi głowę i chyba nie mam już wiary, że kiedykolwiek się usamodzielnie.

Mam 29 lat, żyje w średniej wielkości mieście. Mieszkam u rodziców, którzy powoli dają mi do zrozumienia, że mam w---------ć i to najwyższy czas, żebym zaczął żyć samemu.

Mieszkam u nich całe życie, na studia nie wyjeżdżałem, z dziewczyną byłem na tyle krótko, że nie było jeszcze tematu mieszkanka razem, więc tak gnije na jednym pokoju rodziców.

Bardzo bym chciał się usamodzielnić, żyć sam, mieć życie w swoich rękach a nie liczyć na rodziców. Wiadomo, już zaraz 30stka, poza tym w oczach kobiet nie jestem atrakcyjny w takiej sytuacji

Tylko że mnie nie stać. Zarabiam około 3000 na rękę. Raz wpadnie 2800, raz 3200 itd. To są żenujące liczby, wiem. Nikt mi k---a nie da kredytu z takimi zarobkami, poza tym nawet jakbym dostał, to raczej miesięcznie 3/4 pensji szlo by na kredyt, a gdzie czynsz, rachunki, jedzenie? Wynajem to podobne kwoty. Odpada.

Pracuje na produkcji, nie mam żadnego wykształcenia poza technikum, ale tam zdałem jedynie egzamin zawodowy, bez matury. W swoim zawodzie nie chcę pracować, nie pracowałem nigdy w tym, ledwo to technikum skończyłem. A poszedłem tam bo nie miałem na siebie pomysłu. I tak mi lata zleciały w januszexie na j-----j produkcji. Tutaj już pracując zyskałem uprawnienia na wózki widłowe ale ewentualna praca jako magazynier to u mnie w mieście podobne zarobki jak to co mam aktualnie.

Nie wiem co mam zrobić z tym życiem, nikt mi kredytu nie da, zresztą przy takich zarobkach to byłby samobój. Wynajem też drogi, wiem, z------m czas gdy można było się uczyć, ale naprawdę nie miałem nigdy pomysłu na siebie, zresztą mature oblałem (tak tak wiem, tylko debile nie potrafią zdać chociaż na minimum, zaraz to pewnie przeczytam) Ale boli mnie że koszty życia w tym kraju są tak wysokie, że zwykły pracownik fizyczny ma problem utrzymać się samemu...

Pewnie zostane zjechany i opluty, tak jak to bywa na tym portalu dlatego pisze z anonimowych, ale wrzucam to bo może znajdzie sie ktos kto bedzie chcial ze mna pogadac lub doradzic cos, co moge zrobic, jaka ewentualnie branze szukac no nie wiem, bo ja jestem w totalnej rozsypce

#przegryw #polska #nieruchomosci #kredyt #inflacja #pracbaza

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #627bcf70e8fc93dca74009dc
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Przekaż darowiznę
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Do osób które piszą żeby odlozyl pieniądze i wracał do Polski. Tylko po co ma tu wracać? Nie za bardzo was rozumiem. Kupi np mieszkanie ale dalej będzie wegetował za wypłatę u Janusza? Czasami w życiu trzeba wszystko postawić na jedną kartę. Znajomi pytali sie kiedy wracam z Niemczech do Polski. Po 3 latach przestali się pytać kiedy wracam.
  • Odpowiedz
@Levander Zrobiłem identycznie . Miałem 22 lata i kupiłem pierwsze mieszkanie . Znajomi za granicą śmiali się że mnie że w--------m najtańsze mortadelę "że tu jest UK tu się żyje inaczej "i polewali sobie niebieskiego Jacka Danielsa . Ja żyłem jak szczur w najmniejszym pokoju z grzybem na ścianie ale każdy grosz odkładałem . Teraz mam 31 lat kilka nieruchomości własny dom kaszojada ect . A koledzy w UK dalej polewają
  • Odpowiedz
  • 0
@AnonimoweMirkoWyznania: piszesz sprawnie po polsku - idź do korporacji, tam na start dostaniesz parę tysięcy za pracę, którą mogłaby wykonać średnio rozgarnięta małpa. Widać, że jesteś sprytny to potem już się ukierunkujesz sam na to, w czym chciałbyś się rozwijać.
Jak zdałeś maturę z angielskiego to znasz język wystarczająco.
Bierz cokolwiek co mają, opisów stanowisk nie ma co analizować, bo najczęściej i tak zatrudnią Cię na jedno, a będziesz robić
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania p--------ś trochę czas i myślę ze nie chce Ci się robić. W Polsce idzie zarobić ale trzeba 1.5 etatu zrobić. Ja mam 24 lata i rok temu kupiłem mieszkanie które się jeszcze buduję oczywiście na kredyt z wkładem 50 tys . Auto mam wartości 60 tys za 2 lata wprowadzam się do mieszkania. Również mieszkam z rodzicami ale dobrze wykorzystuje ten czas. Tutaj wyżej ktoś pisał ze odkładać 5 jak
  • Odpowiedz
  • 0
@AnonimoweMirkoWyznania: 1500zl za kurs i uprawnienia na koparki

Trochę więcej na dźwigi a tam już jest dobra kasa w pl i za granicą i mnóstwo pracy

Moj znajomy miał podobny problem (30 lvl, brak perspektyw) pożyczyłem mu na kurs na koparki i po kursie dostał pracę w dwa tygodnie
  • Odpowiedz
MikroblogowaŻona: siedź u starych i miej tbw na ich gadanie, mieli całe życie żeby uzbierać na lokum dla dziecka. sytuacja młodych jest dramatyczna obecnie i nie ma dobrych opcji. odkładaj kase ale i tak jedyne na co możesz liczyć to kawalerka więc rodziny nie założysz xD witaj w polsce, mieszkania są dla inwestycji bogoli dla przecietniaków jest wegetacja

Zaakceptował: sokytsinolop
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: no przespałeś 10 lat życia i to definiujące 10 więc co chcesz więcej usłyszeć poza tym co już wiesz.... matury nie masz, w zawodzie nigdy nie pracowałeś i nie chcesz - czyli de facto tak jakbyś jedynie skończył gimnazjum. Nie wiem ile płacisz rodzicom za rachunki i czynsz, ale jeżeli nic nie odłożyłeś mieszkając z rodzicami to ja nie wiem co ty robiłeś przez te 10 lat.

Więc teraz musisz
  • Odpowiedz
Wyprowadzka do dużego miasta, zmiana pracy plus wynajem pokoju za 1000zl. Będziesz np mieć 2 lokatorów, nie taka zła opcja na start.

@mcsQ: xDDDD trzeba nie mieć godności ,aby wynajmować pokój i żyć tak ze znajomymi w kilka osób w mieszkaniu, a co dopiero z obcymi ludźmi jak się już pracuje.

Na studiach tak, inaczej to patologia
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Kumpel szukal ludzi do pracy na budowe za granica, nie wiem czy wciaz aktualne.

Jesli nie - szukasz wynajmu razem z kims w miescie gdzie widzisz perspektywy na prace. Wozkowy to dobra fucha jak potrafisz uniknac "odplywania myslami" i pracujac tak za granica mozesz miec dobre zycie.
  • Odpowiedz
Gość potrafi rozmawiać z ludźmi, chodzi do pracy za 3k i nawet miał dziewczynę i k---a taguje to #przegryw xD może trochę, ale typie Ty podjazdu nie masz do klientów z tego tagu

@franaa: tymczasem ja - 10k PLN+, super sylwetka i co? 28lvl przegryw nieruchający bo karzeł <170cm
Jestem niżej w hierarchi niż OP ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz