Wpis z mikrobloga

Mireczki tak sobie pomyślałem, że w związku z #inflacja może warto zrobić #inwestycje w #waluty . Konkretnie mam na myśli Japońskiego Jena. Z tego co sprawdziłem inflacja w Japonii na praktycznie zerowym poziomie, a wartość Jena względem złotówki mniej więcej stała, więc wtopić nie powinienem. Co myślicie mireczki? #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damian-zych:
Bardzo złypomysł. Spekulacja walutami jest bardzo ryzykowna i koszty transakcji są wysokie. Praktycznie każdy amator na tym traci. To jest narzędzie dla profesjonalistów którzy robia hedging swoich pozycji.
Daj se z tym siana.
  • Odpowiedz
@damian-zych:
Ale co masz na myśli mówiąc "inwestować"?
Chcesz wymienić złotówki na jeny i trzymać je na koncie w banku? To cie w najlepszym wypadku uchroni przed inflacja, ale nie ma szans na jakieś wzrosty.
Historycznie największe szanse na zarobek dlugoterminowo są w akcjach rozwiniętych gospodarek. Jeśli masz plan inwestować na 10 albo więcej lat, zacznij inwestować w amerykański index, najlepiej jakiś Total Stock Index z małymi kosztami. Taki styl
  • Odpowiedz
Chcesz wymienić złotówki na jeny i trzymać je na koncie w banku? To cie w najlepszym wypadku uchroni przed inflacja, ale nie ma szans na jakieś wzrosty.

@laporte: no właśnie chcę uchronić się przed inflacją. Nie stracić na trzymaniu złotówki w skarpecie. Mówię tu o kwocie 20-30k
  • Odpowiedz