Wpis z mikrobloga

Interesuję się hobbystycznie #php i przez pół roku robiłem swoim tempem kurs, ale chciałbym wyjść z tej strefy komfortu i zbudować jakkolwiek działającą back-endowo stronę (wykorzystać to, czego się nauczyłem) Stąd pytanie do osób w temacie, powinienem wybrać sobie jakiś framework? Oglądać jeszcze inne poradniki/dokumentacje i próbować własnymi siłami coś stworzyć? Pytam też bo to pierwszy język za który się wziąłem poważniej, niż tłuczenie w kółko pętli i funkcji jak w c++ ( ͡° ͜ʖ ͡°) #programowanie #pytanie #backend
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jare_K: @lolen: dzięki za odpowiedź, w dalszym spektrum pewnie będę szukał zatrudnienia, ale to po technikum albo studiach. Na teraz ze znajomym w wolnym czasie próbujemy w web dev - on front-end a ja back-end, dlatego nie mam takiego parcia na zrobienie tego jak najszybciej, tylko jak najdokładniej bez powtarzania tego samego 10 razy w tutorialach. Jedyne czego chce uniknąć to tutorial's hell, ale z tego co widze
  • Odpowiedz
@Yanushevitz: @lolen: Moim zdaniem skok na głęboką wodę to jest na przykład framework Laminas (wcześniej Zend Framework), w Symfony jest już wszystko bardziej uproszczone (zwłaszcza sprawa bazy danych), a Laravel to już totalna prostota.

Polecałbym jednak skok na głęboką wodę. Choćby taka prozaiczna rzecz jak Dependency Injection.

Praktycznie w Laminas musisz wiedzieć dokładnie jak to działają poszczególne wzorce projektowe, sam napisać kod, zdefiniować klasy, konstruktory. W Symfony natomiast wpisujesz jedną
  • Odpowiedz
@Serghio: masz rację, ale osobiście kierowałem się kluczem Laminas (trochę za duży próg wejścia), Symfony (w miarę prosto, dobra dokumentacja plus mało głupich porad), Laravel (za dużo magi, i dużo łatwiej zrobić i trafić na bardzo głupie rozwiązanie problemu*), a kolejnym argumentem był rynek pracy w Polsce

* ktoś powie, że nie ma głupich rozwiązań problemów które go rozwiązują, chodzi mi w dużym skrócie o "zgodność ze sztuką"
  • Odpowiedz
@Yanushevitz: A ja bym Ci poradził... bez frameworka.

Frameworki są super, używam w pracy i jeśli zrobisz coś na Symfony (polecam) lub Laravel, to na pewno skill frameworkowy nie pójdzie na marne. Tylko jeśli chcesz się nauczyć PHP, to frameworki sprawią, że spora część działania PHP pozostanie dla Ciebie ukryta i dużo czasu, który mógłbyś spędzić na nauce PHP, spędzisz na nauce... frameworka.

Kiedyś zrobiłem prywatny projekt na czystym PHP
  • Odpowiedz