Aktywne Wpisy
haabero +271
Paayor +313
Podatek od pustostanów? Brak
Podatek od zakupu wielu nieruchomości przy jednej transakcji? Brak
Podatek katastralny od którejś nieruchomości? Brak
Regulacja biur nieruchomości, nałożenie pewnych obowiązków na pośredników pod rygorem prawnym i branie prowizji od jednej strony? Brak
Maksymalna kwota wynajmu jak w Berlinie (najlepiej jako % minimalnej w zależności od metrażu/ilości pokoi)? Brak
3 proste podatki uzdrawiające rynek nieruchomości + mały bonus w celu naprawienia patologii rynkowej i od razu znalazłyby się
Podatek od zakupu wielu nieruchomości przy jednej transakcji? Brak
Podatek katastralny od którejś nieruchomości? Brak
Regulacja biur nieruchomości, nałożenie pewnych obowiązków na pośredników pod rygorem prawnym i branie prowizji od jednej strony? Brak
Maksymalna kwota wynajmu jak w Berlinie (najlepiej jako % minimalnej w zależności od metrażu/ilości pokoi)? Brak
3 proste podatki uzdrawiające rynek nieruchomości + mały bonus w celu naprawienia patologii rynkowej i od razu znalazłyby się
Obajtek chce ściągnąć Energe z giełdy za cenę 8,35. Gdzie patrząc rzetelnie akcje są warte 18-20 zł. Orlen jest udziałowcem większościowym i ma 93,28% głosów. Żeby mógł ściągnąć z GPW potrzebuje 95%. Mniejszościowi udziałowcy protestują. Obecnie są dwa postępowania w pierwszym wyrok może zapaść już 11 mają. I według mnie wyrok powinien być korzystny dla udziałówcow mniejszościowych, ale jak z naszymi sądami jest każdy wie. Dodam jedynie że jedna rozprawa już się odbyła i została utajniona. Co tam takiego było że trzeba było utajnienia, tego nikt nie wie, a przynajmniej się głośno nie mówi. Dalej nawet jeżeli mniejszościowi wygrają to nasz ukochany rząd, taki dobry dla ludzi już przygotował się na taką decyzję. 12 kwietnia prezydent podpisał ustawę zmieniając KHS i teraz nie trzeba będzie mieć 95% do przymusowego wykupu a wystarczy 90,0....00001%, przypomnę tylko Orlen ma 93,28%. Jest jeden plus ustawa wchodzi w życie dopiero za 5 miesiecy. Wiecie już co się kręci, prawda? Dziś akcje to 7zl, co będzie przeszkadzało Orlenowi przed kolejnym walnym zgromadzeniem dotyczącym przymusowego wykupu akcji, sprzedać te 3% akcji i oglosic cenę wykupu na poziomie 2zl. Może trochę przesadziłem, ale wszystkiego można się po nich spodziewać. Jest też opcja zapisania się w historii polskiej giełdy jako polski Soros i rozbić ten bank. Jeżeli wyrok będzie korzystny dla akcjonariuszy, Orlen musi mieć 95% aby zwołać zebranie i ustalić cenę wykupu na podstawie średniej ceny z ostatnich 3 miesięcy. Jeżeli cena by podskoczyła do 9 czy 10zl, im wyżej tym lepiej. To nagle okaże się że skarb państwa sprzedał prywatnej firmie udzialy po mocno zaniżonej cenie. Czyli de facto defraudacja pieniędzy. Jeżeli nie będzie miał tych 95% to musi czekać do lipca i modlić się żeby kurs nie skoczył bo będzie musiał wykupić po średniej cenie za 3 miesiace.Ogólnie free float to jakieś 37mln akcji ale skoro Orlen nie potrafił dokupić do 95%, czyli 1,72% to maksymalnie 7mln akcji jest do kupienia - 50mln zl za napisanie historii i jeszcze zarobienie na tym. Fakt Orlen może chcieć zdusic kurs, choć nie wiem czy pozwolili by sobie na to, skoro chcą akcje wykupic. Jedno przeczy drugiemu i ujawnia obłudę. Pamiętamy GME, może to ma być polskie GME. Zapraszam do dyskusji...
#gielda #gpw #inwestowanie #finanse #ekonomia #oszczedzanie #pieniadze
To miała byc moja perła, od której zacząłem swoją przygodę z gpw.
Wyszlo, jak wyszło, wywaliłem akcje, gdy te cwaniaczki z Orlenu zarządziły przejecie po cenie 8 zlotych z groszami.
Szkoda strzępić ryja
@arkadi2020: No bo inwestorzy indywidualni w Polsce, nie są w ogóle zorganizowani i a reszta ma ich w d..
Z czego wiem jedynie SII (Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych) wstawia się za małymi inwestorami i nawet cos tam działali w sprawie Energii - https://www.sii.org.pl/14847/ochrona-praw/biezace-interwencje/inwestorzy-nie-daja-za-wygrana-w-sprawie-wycofania-energi-z-obrotu.html