Wpis z mikrobloga

W ciągu roku jazdy skuterem zaoszczędziłełem ok. 7000 zł w porówaniu do jazdy wcześniejszym samochodem ( #skoda octavia II, który jak na samochód i tak był bardzo tani w utrzymaniu). Liczę tutaj koszt paliwa, ubezpieczenia, parkingu i napraw. Za skuter z salonu zapłaciłem 13000 zł. Czyli w 1,5 roku się zwróci.

Koszt dojazdu do pracy z 35-50 minut, zmniejszył się do ok. 18-22 minut w jedną stronę. Licząc dojazdy do sklepu, jestem codziennie godzinę "do przodu". W ciągu roku jakieś 120 godzin zaoszczędziłem na dojazdach, tak jakbym miał dodatkowe 15 dni wolnego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Parking znajduję od razu, w każdym możliwym miejscu.

Co gdy pada deszcz? Jeżeli tylko kropi to w sumie nic. Jak pada mocniej to zakładam taki płaszcz, który jak zdejmę to jestem cały suchy. Jedynie muszę zwolnić do ok. 50 km/h na prostym odcinku. Zmieniłem opony na michelin city grip i w sumie nie wobrażam sobie, że miałbym się na nich przewrócić.

Co gdy jest zima? Nie wiem, zimy w Polsce już dawno nie było xD. Jak jest zimno to mam podgrzewane manetki + termoaktywny koc skuter, który jest przypinany na takie bolce do skutera i jest w nim komfortowo.

#motoryzacja #samochody #skutery #praca #pracbaza #oszczedzanie #motocykle
derton778 - W ciągu roku jazdy skuterem zaoszczędziłełem ok. 7000 zł w porówaniu do j...

źródło: comment_1651327385K7aYpfA63ZOHi4b2lHpFvN.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Shatter: ale spisze się w innych sytuacjach jak np totalnie brak miejsca pod blokiem/strach trzymać, a tu masz wjazd do domu, pracy, ładowanie w pracy, kombinacje typu z kobitą osobno gdzieś pojedziemy, spotkamy się, hulajka do bagażnika i razem wracamy itd...

Mamy 2 auta dodatkowo żeby nie było, ale do samej pracy genialne, plus świetna opcja to wycieczki na hulajkach, np PKP do Świnoujścia i całe Świnoujście i albeck objechane
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@derton778:

Kiedy ty oststnio śnieg widziałeś?

W styczniu, nawet bączki kręciłem bo 4x4 i ładnie zmroziło. Ostatnio nawet w marcu był dzień co spadło że było biało. Warszawa here.
To w ogóle nie zastępuje auta którym możesz sobie wygodnie usiąść na grzanym fotelu, ustawić temperaturę, muzykę własne i nie zakładać kapturka na łeb bo spadło trochę deszczu xD.
  • Odpowiedz
@derton778: Powiedz skąd pomysł na wymiane opon? Jakie były fabrycznie? Zrobiłem ten sam co Ty tylko kupiłem yamahe nmax. Mam fabrycznie dunlop smartscoot. W sklepie niby droższe sporo od tych o których piszesz ale słyszałem, że opony z pierwszego montażu i takie ze sklepu to dwie inne gumy. Jestem lajkonikiem w temacie motocykli wiec z ciekawosci pytam.
  • Odpowiedz
  • 2
@Anaheim przecież można wynająć autko jak masz potrzebę, nawet takie traficar ma fajną ofertę na majówkę - 69zl dziennie plus paliwo - fajna sprawa
  • Odpowiedz