Aktywne Wpisy
Essapierds2007 +51
Ostatnio chodzę na siłownię o 10:00, robię dwugodzinny trening i powiem Wam, że to najlepsza pora na ćwiczenia. Nie wiem dlaczego ludzie się katują chodzeniem wieczorami czy o świcie. O 10:00 praktycznie nie ma ludzi, polecam wszystkim tę godzinę. Nie będziecie żałowali, podziękujecie później. Akurat 2h po śniadaniu i 2h przed obiadem. #mikrokoksy
thorgoth +217
Obejrzałem Łowców Skór, znakomity dokument od MAX (dawne HBO). Opowiada o procederze handlu informacjami o zgonach pacjentów przez załogi karetek pogotowia w Łodzi oraz o przypadkach gdy załoga karetki pomagała pacjentowi odejść z tego świata.
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
#bekazpisu #polityka #bekazprawakow #energetyka #oze
"panie i panowie, przyjaciele Rosjanie" XD
@reveil: Waldkowi chodziło o co innego. Już od kilku lat Polska ma techniczne możliwości importu np. gazu z Norwegii poprzez rewers na rurociągu Jamalskim więc Baltic Pipe jest bardziej projektem propagandowym.
Każda "niestabilne" (np. wiatraki, fotowoltaika ) źródło energii wymaga "bufora" w postaci wysoce elastycznego i dyspozycyjnego źródła energii (w polskich warunkach jedyną opcją są turbiny gazowe). Razem tworzą one zespół wypierający rozwiązania dyspozycyjne, lecz nieelastyczne (np. duże bloki węglowe lub atom).
Dokładnie tak to działa w Niemczech, z tego powodu z resztą intensywnie rozwijali swoje relacje z Rosją. Zastąpienie ruskiego węgla ruskim gazem,
@sssabae: pisiory mówią ciągle o 10 mld m3. Problem w tym, że Baltic pipe jest połączone z europipe 2, który ma 24 mld3 przepustowości i nie ma c---a, że zachód nam odda 40% rurociągu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sssabae: posłuchałbyś mojego ojca to byś wiedział. Ostatnio mu o tych przepustowościach powiedziałem to mimo, że jeszcze 3 sekundy wcześniej nie wiedział co to europipe to zdążył zwyzywać Tuska, Pawlaka, lewaków i UE , a na koniec stwierdził, że najwyżej kupimy drożej, niż zachód i wtedy Norwegia nam sprzeda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No i można eksportować nadwyżki energii i trzaskać dobry hajs
Komentarz usunięty przez autora