Wpis z mikrobloga

#informatyka #siecikomputerowe #internet
Cześć Mirki, mam pytanie, może mądre, może głupie, nie wiem.
Kupiłem sobie switcha, którego połączyłem z routerem. Do tego switcha podpiąłem komputer i laptopa. Jak dobrze rozumiem oba sprzęty powinny mieć takie samo publiczne ip, natomiast tak się nie dzieje. Dodatkowo nie jestem w stanie znalezc nigdzie prywatnego ip, aby móc się pingować. Czy ja zrobiłem coś zle?
Dodam jeszcze że switch to TP-Link LS105G
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chcę wystawić api na laptopie i strzelać do niego na komputerze

@HawkiDC: Czyżby router ISP byłby w trybie Bridge/a?
Jak tak, to prawidłowo nie powinieneś podłączać switcha tylko swój router brzegowy.
  • Odpowiedz
@HawkiDC ooo wąski ale ty mnie zaimponowałeś teraz. wygląda na to że ten twój router jest faktycznie routerem, ale dziwne, bo te pule są przydzielone innym operatorom. muszę chwilę pomyśleć xD
  • Odpowiedz
@HawkiDC: 94.78.181. wygląda na prawdopodobny publiczny IPv4 z puli Multimedii.

Skoro taki jest stan faktyczny, to dla porządku powinieneś między router ISP (bridge'a) a "węzłami prywatnymi" powinieneś wpiąć router.
Sprzęty powinieneś trzymać za własnym routerem brzegowym i na nim zarządzać regułami firewalla.

Switch co daje do problem z włączeniem kilku urządzeń. Zakładam że od ISP dostajesz jeden
  • Odpowiedz
@sirpingus: @Just_Piotrek: dzisiaj już nie jestem w stanie skombinować dodatkowego routera. Jest więc jakaś opcja żebym uzyskał z tego routera ip prywatne do którego będę mógł "strzelać", czy raczej nic z tego nie będzie?
  • Odpowiedz
@HawkiDC no wygląda na to że oni ci routują prosto publiczne ip. w tej akcji nie ma "prywatnych" ip, w uproszczeniu, jesteś podłączony "bezpośrednio" do internetu, masz IP. takie unikatowe w skali świata. nawet dwa (normalnie się płaci ~15 zeta za jedno) ciesz się xD jak chcesz to rzuć na priv jakimś telefonem, jutro się będę nudzić to możemy pogadać, bo jestem autentycznie ciekaw co tam sie o------o
  • Odpowiedz