Wpis z mikrobloga

Mirki z #budujzwykopem I #nieruchomosci

W weekend stawiam tymczasowy Płot na nieogrodzonej działce. Wiem jak przebiega każdy bok oprócz tego sąsiadującego z ulicą - gdzie dokładnie się działka zaczyna. Obok nie ma sąsiadów z ogrodzeniem i z geoportal wychodzi mi około 90 cm od krawężnika (chyba że źle czytam oznaczenia) co by się zgadzało z aktualnym (tymczasowym) wyznaczeniem.

Ale ciekawi mnie fakt, że dwie działki dalej jest już stały plot zrobiony zaraz obok krawężnika (a mapa pokazuje to samo co u mnie, skan w komentarzu).

Tam się machnęli budując czy jak źle czytam? Ewentualne czy ejst jakiś pewniejszy sposób na wyznaczenie tego bez wzywania geodety?
ATAT-2 - Mirki z #budujzwykopem I #nieruchomosci

W weekend stawiam tymczasowy Płot...

źródło: comment_1650919335jVuVQEIJcypI2zZA0ZYCvo.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ATAT-2: za pięć stów to nawet geodeta się nie ruszy do takiego ustalenia. 1.5k w górę. Ale wiesz, lepiej się geoportalem nawigować. Polecam geoportal z Google Play. Idziesz na działkę odpalasz gps na telefonie i hejda :)
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Jak weźmiesz geodetę to masz pewność ze masz swoje granice, i ze żaden sąsiad nie wparował na twój teren. Dodatkowo jak już go wezwiesz to zlecisz mu wykonanie mapy do celów projektowych - co trwa z 1,5miesiąca, a jest konieczne do prac projektowych ;)
  • Odpowiedz
@dasistfubar: ale ja już wszelkie potrzebny mapy mam, tu jedynie jest 'dylemat' czy stawiać Płot przy krawężniku czy 90 cm dalej. Płot który za rok zdemontuje co by postawić prawilny w wyznaczonych granicach przez geodete gdy przyjedzie wytyczać dom

Ale wiesz, lepiej się geoportalem nawigować. Polecam geoportal z Google Play. Idziesz na działkę odpalasz gps na telefonie i hejda

@spie_z_tata: polecam raz jeszcze przeczytać (że zrozumieniem) co stawiam
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2: Polecam nie być ignorantem. Skoro znasz boki a, b, c to i znasz bok d- czyli ten niewiadomy od ulicy. To, że ogrodzenie będzie nieskomplikowane nie ma znaczenia, bo masz się ogrodzić zgodnie ze stanem swojej własności. A jeśli jej de facto nie znasz, to musisz skorzystać z usługi geodety.
  • Odpowiedz
Polecam nie być ignorantem

@spie_z_tata: a ja polecam czytać co piszą inni. I gdy ci mówię, że porada wzięcia geodety do tymczasowego płotu za 1500 zł jest bez sensu, bo za dwa miesiące znowu będę mu płacił, to to zaakceptuj a nie zgrywaj mądrzejszego
  • Odpowiedz
  • 1
@ATAT-2: xD rób co chcesz. Ale jak i tak masz tego geodete za 2msce, to po co grodzisz się teraz? Zagrodz mniej i nikt złego nikt nie powie. A no i moja porada nadal aktualna. Geoportal pobierz na telefon i tycz. Ewentualnie mapa do celów projektowych jest w skali 1:500, co daje 1 mm na mapie równy 0.5metra. Linijkę masz.
  • Odpowiedz
@spie_z_tata: Ehh wciąż mądrzejszy i lepiej wiesz co kiedy powinienem robić. Nic to, dziękuję za ten pomocny wkład. A tobie ponownie polecam przeczytanie ze zrozumieniem tego co napisałem w pierwszej wiadomości.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: może się jebneli a może nie - przy nowowytyczonych działkach będzie ok. przy starych działkach gdzie mapy z analogowych skanowano na cyfrowe, czasem coś im się przesuneło o milimetr dwa a w zyciu to np 5 metrów i tak o, granice się nie pokrywaja.

jak się nie wezmie dziada z kijkiem to się człowiek nie dowie
  • Odpowiedz
@ATAT-2 ależ jakie kują, dopóki nie pojawi się "życzliwy" to żadnego kucia nie będzie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Zresztą 99,9% ludzi nie będzie tak dociekliwe jak Ty i nawet nie zauważy.
Na osiedlu moich rodziców ludzie poszli dalej. Na końcach ulic były zostawione takie nieużytki. Nie wiem po co, prlowscy geodeci tak wymierzyli i było to za małe na działkę więc były to takie tereny zielone. Za
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2: niedaleko mnie była taka sama sytuacja, kilkadziesiąt domów się tak machnęło i dodali sobie po kilka metrów działki. I takie płoty mieli ładne, murowane i fikuśnie. No i w zeszły roku nastał remont pasa drogowego. xD w miejscu gdzie kiedyś delektowali się swoimi ładnymi płotami jest teraz chodnik. Koparka robi brrrrrrrr a Janusz płacze
  • Odpowiedz
@ATAT-2: ja pierdziele, ale wywodów się nasłuchałeś. Jak to tymczasowy to zrób 1m od chodnika i po sprawie. W międzyczasie będziesz miał geodetę, który ci powie gdzie jest właściwa granica.
  • Odpowiedz
  • 1
@ATAT-2: geoportalu nie używa się do wyznaczania granic. To że masz mapki to niewiele znaczy, bo nie masz możliwości dokładnego przeniesienia punktów z mapy na rzeczywistość. Weź tego geodetę, zaznaczy Ci dokładne rogi i już
  • Odpowiedz
@Djelon: Dokładnie. Ogólnie sens tego pytania był taki co by wiedzieć czy dobrze interpretuję linię na mapie jako krawężnik. A w zamian dostaję rady, że obowiązkowo musze wynając geodetę za grube pieniądze co by wiedzieć gdzie wbić 8 palików ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pomimo tego że za 2 miesiące znowu będę go brać.

I tak, wbiję je z zapasem ale chciałem rozwiać moje wątpliwości

@marrbacca
  • Odpowiedz